вівторок, 31 січня 2017 06:10

Марина В'язовська вирішила завдання, над яким працювали 400 років

Автор: ФОТО З САЙТА www.ukrinform.com.
  Марина ­В’язовська народилася у Києві. Останні 10 років живе в Німеччині з чоловіком і сином. Викладає у Гумбольдтському університеті Берліна
Марина ­В’язовська народилася у Києві. Останні 10 років живе в Німеччині з чоловіком і сином. Викладає у Гумбольдтському університеті Берліна

Українському математику 32-річній Марині В'язовській присудили "Премію Салема". Нагороду називають аналогом Нобелівської премії за відкриття світового рівня в математиці. Марина знайшла спосіб, як найщільніше розташувати кулі у 8- та 24-вимірних просторах. Застосувала наукові методи й модульні формули.

Проблема найефективнішого розміщення куль у тривимірному просторі виникла 1611-го. Тоді шукали спосіб компактного розміщення гарматних ядер на військових кораблях. Завдання поставив і не міг розв'язати німецький філософ Йоганн Кеплер.

— Задачу найщільнішого розміщення куль легко зрозуміти на прикладі тривимірного простору, де є лише ширина, висота та глибина. Візьмемо ящик з однаковими м'ячиками. Скільки їх влізе, залежить від розмірів ящика й самих куль. Мені потрібно було знайти залежність між об'ємом коробки й кількістю куль. Але обчислення здійснювала для 8 і 24-вимірного простору. Там, окрім висоти, ширини і глибини є температура, щільність матеріалу тощо, — розповідає Марина В'язовська. — Я працювала над цим два роки. Приходила щодня на роботу, брала аркуш, ручку, сиділа й думала. Про проблему пакування куль у математиці мені розповів колега Андрій Бондаренко. Цю задачу вирішували в 1960 роках, але не могли вирішити. Я це зробила. Спочатку працювала сама, потім — із чотирма колегами.

Марина В'язовська народилася в Києві. Навчалася в Київському ліцеї №145. Потім — на механіко-математичному факультеті Київського національного університету ім. Шевченка. У неї є чоловік і син. 10 років тому родина виїхала в Німеччину. Марина має ступінь доктора природничих наук, викладає математику в Гумбольдтському університеті Берліна. Чоловік — фізику.

— З дитинства уроки алгебри та геометрії подобалися мені тим, що тут можна все перевірити самому. Так не зробиш з історією, наприклад, — каже В'язовська. — У математиці є кілька простих аксіом, решту з'ясовуєш сам. Це бажання довідатися про все довело мене до олімпіад — регіональних, всеукраїнських. Відчувала азарт. Наша родина — династія хіміків. Але я зламала традицію, обрала математичний факультет.

Відкриття Марини В'язовської дозволить краще стискати інформацію в електронному вигляді для передачі даних через інтернет.

— Для 3-вимірного простору комп'ютер розв'язав цю задачу кілька років тому. Марині вдалося отримати остаточний результат для 8- і 24-вимірного простору лише математичними методами, без комп'ютера, — говорить декан механіко-математичного факультету КНУ ім. Шевченка 54-річний Михайло Городній. — Розробила для розв'язання задачі новий метод, який використовує результати з різних розділів математики — теорії модулярних функцій, функціонального аналізу, геометрії. Це одне з найбільших математичних відкриттів тисячоліття. Такий результат претендував би на Нобелівську премію, якби її давали математикам. Марина В'язовська прославила Україну не менше за Андрія Шевченка"

Зараз ви читаєте новину «Марина В'язовська вирішила завдання, над яким працювали 400 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути