пʼятниця, 05 серпня 2011 05:30

Майданчик на десять вертольотів будують під Каневом

У селі Пекарі поблизу міста Канів на Черкащині завершують будівництво вертолітного майданчика. Його зводять за вказівкою президента Віктора Януковича.

На дверях Пекарівської сільради висить аркуш із написом від руки: "Пішла збирати земельний податок. Секретар". Двері зачинені.

— А Бог їх знає, де ті робітники сільради, — каже на вулиці 67-річна Софія. — Я в магазин іду.

Питаю, чи далеко звідси вертолітний майданчик.

— Та кілометрів зо 2 буде. А ви з газети? — запитує. — Напишіть, що ми, пару бабів, на кутку Радгосп не маємо Чорнобильської зони. Як давали, то Каневу дали й Пекарям дали. А нам пожаліли. Виходить, що на вертолітний майданчик гроші є, а нам — нема. Тобі, синок, зараз повертати.

Майданчик будують із жовтня на резервних землях райради. Там були нерозпайовані ділянки. Сільрада просила наділити їх учителям і працівникам соціальної сфери, але не встигли. Коли почали зводити майданчик, сподівалися, що місцевим там буде робота.

— Щоб ви знали, із села на тому вертодромі жодна людина не працює. Спочатку наші хлопці ломанулися, а там кажуть: 12-годинний робочий день. Заробіток — 100 гривень, якщо виконаєш норму. Її багато хто не виконував. То й порозщитувалися. У нас люди ходять на консервний завод "Верес". Я за 16 днів заробила 2100 гривень, — розказує місцева жителька Галина.

Гелікоптерний майданчик видніється за кількасот метрів. Обгороджений колючим дротом. Територія оснащена відеокамерами й датчиками руху. Робітників не видно. Підходжу до воріт. Назустріч виходять двоє охоронців. Один називається Олегом. Дзвонить виконробу, питає дозволу провести екскурсію.

— Хай заходить. Тільки в термінал його не ведіть, — чути зі слухавки.

Будівництво терміналу закінчили, укладають газон.

— У терміналі майже все зроблено, — кажуть охоронці. — Ось тут буде барна стойка, тут — зал очікування. Майже збудовані 10 посадочних майданчиків для вертольотів. Скрізь — нічна підсвітка. Із вітчизняних матеріалів — тільки колючий дріт, решта імпортне. Оце бачте, — показують на схил, де на піску лежить гумова сітка, — гідроізоляцію роблять. Там далі будують пожежний резервуар для води. Скважину вже пробили. На другому кінці поля построять два готелі для гостей.

Кажуть, для вертодрому в Німеччині замовили кілька унітазів для інвалідів, бо в Україні таких немає.

Термінал обслуговуватиме 50 пасажирів на годину.

— Сюди не тільки президент прилітатиме. Хто має вертоліт, той зможе сідати, — розповідає Олег. — Місцеві в нас не роблять. Їм аби випити, а не робити. Одного разу пробували поцупити кусок кабелю, то ми їх зразу впіймали. Тут люди з усієї України працюють — із Дніпропетровська, Житомира. Кілька десятків чоловік. Живуть у гуртожитку в селі.

Прямуємо вздовж майданчика до дороги. Метрів за 20 від нього є будинки. Це дачний кооператив "Дніпро". На кількох вулицях — понад дві сотні будинків. До Дніпра метрів із 400.

— Спочатку нам не дуже нравилася ця стройка під боком, але зараз уже звикли. Хлопці тут нормальні. А яку дорогу зробили! Особих протестів від нас не було. Та хто тут протестуватиме — одні пенсіонери з Канева живуть, — говорить дачник 68-річний Анатолій Артемович.

У квітні цього року 8 км дороги від дачного масиву до Канева капітально відремонтували. Дороги в місті та Пекарях ремонту не дочекалися.

Із часу будівництва майданчика в дачному кооперативі в кілька разів зросла ціна на землю. У місцевих газетах побільшало оголошень про продаж ділянок поряд із вертодромом. За сотку землі просять від $350 до $2,5 тис.

— Восени вибори мера виграв Василь Коломієць, — розповідає водій, який підвозить до Канева. — Але "регіонали" хотіли свого. Губернатор Тулуб визвав Коломійця й сказав: або ми даємо тобі іншу посаду, або гірше буде. Той погодився зняти свою кандидатуру (мером Канева став "регіонал" Віктор Ніколенко. — "ГПУ"). Тепер кажуть, що на канівських горах син Януковича збудує гірськолижний курорт. Ото туди круті вертольотами літатимуть.

Про необхідність вертолітного майданчика поблизу музею Тараса Шевченка президент Янукович заявив торік наприкінці серпня на засіданні Громадської гуманітарної ради. Казав також про реконструкцію на території музею готелю та річкового вокзалу на Дніпрі.

— Потрібно все відпрацювати, щоб люди не проїжджали повз Канів, — сказав тоді Янукович. — Ми зробимо там перлину світового рівня.

Будівництво вертолітного майданчика розпочали у жовтні. Узимку його записали до Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи з футболу.

— Передбачається, що гості чемпіонату, які виявлять бажання відвідати Шевченківські місця, зможуть побувати на цих знаменитих черкаських землях, вклонитися могилі Кобзаря. При цьому — зі значною економією часу на дорогу, — казали в уряді.

Вартість будівництва становить 96 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Майданчик на десять вертольотів будують під Каневом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути