пʼятниця, 01 березня 2013 06:45

Любомира Гузара президент привітав електронною поштою

Автор: фото: Ярослав Тимчишин
  Вірянин цілує руку кардинала Любомира Гузара, коли той прямує до митрополичих палат після літургії з нагоди власного ювілею у львівському соборі святого Юра
Вірянин цілує руку кардинала Любомира Гузара, коли той прямує до митрополичих палат після літургії з нагоди власного ювілею у львівському соборі святого Юра

Верховному архієпископу Української греко-католицької церкви Любомиру Гузару 26 лютого виповнилося 80 років. Цей день він провів у Львові.

— Владика заздалегідь просив, щоби церква не організовувала особливих заходів з нагоди його ювілею, бо вважає, що це є пуста трата часу, — розповідає керівник інформаційного департаменту УГКЦ отець Ігор Яців. — Два роки тому, зрікаючись престолу, він оголосив, що не прийматиме жодних державних чи церковних відзнак. Так само волів не робити розголосу з ювілею. Все це мало характер доволі скромний і тихий.

Глава УГКЦ Святослав Шевчук у соборі святого Юра відслужив святкову літургію. В митрополичі палати на обід запросили 40 осіб. Гузара привітав мер Львова Андрій Садовий. Електронною поштою — президент Віктор Янукович. Вітали діти — дарували квіти й солодощі.

Блаженнійший жив у реколекційному центрі архієпархії в Брюховичах, там має свою кімнату. Ходив із дерев'яною паличкою. Гузара супроводжувала сестра Вероніка. Вона пояснила, що він зле почувався, нещодавно мав високу температуру.

— Я принесла кошик із ласощами, — каже львів'янка Леся Крип'якевич, невістка історика Івана Крип'якевича. — Гузар їх дуже любить, але лікарі рекомендують уживати менше солодкого. Ми познайомилися 1989 року, Гузар жив тоді в монастирі під Римом. Там була господарка — свині, вулики, город. Він  жалівся: "Свиней покрали, бджоли розлетілися — який із мене господар, що мені робити?". Коли переїхав до Львова, оселився у скромній хатині у селі Зимна Вода. Якось я запросила його на обід. А самій соромно — у квартирі, крім пісного борщу, нічого не було. Але він з'їв, похвалив і подякував. 2000 року ми збирали кошти для благодійного фонду святого Володимира. Наш церковний молодіжний хор "Осанна" їздив містами Баварії. А Гузар прекраснійшою німецькою читав проповіді. Німці кричали "Браво!" і плескали в долоні, а коли той говорив — тиша стояла. В Європі його слово має величезне значення і вплив на церковну громаду.

З Канади прилетіла племінниця Гузара Марія Рипан, донька рідної сестри. Вона є власницею галереї й видавництва. У середу Блаженнійший із племінницею повернувся машиною до столиці, у свою заміську резиденцію у Княжичах. Тут він живе зі Святославом Шевчуком та сімома людьми, серед яких сестри-служниці й секретар. У будинку тримають кота.

Любомир Гузар бере участь у громадській організації "Перше грудня". Любить ходити на прогулянки. Слухає радіо, адже не може читати, бо погано бачить.

— Він бачить день-ніч, якісь контури, обриси чогось, але не детальніше, — ділиться Ігор Яців. — Але я ніколи не чув від нього нарікання на цей стан. Особистий секретар читає йому листи й відписує те, що диктує Владика.

28 лютого Любомир Гузар 2 год. спілкувався з 200 студентами з 30 вузів у Києві. Вийшла у світ його третя аудіокнига "Суспільство і закон" та книжка "Три дороги", в якій упорядковані його бесіди з журналістами.

Зараз ви читаєте новину «Любомира Гузара президент привітав електронною поштою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути