вівторок, 19 квітня 2011 07:15

Ліс посадили у формі тризуба

Тризуб із 113 трирічних сосен висадили при в'їзді до села Гумниська Теребовлянського району Тернопільщини. Ліс ростиме на крутому схилі. Композиція має 13 м завширшки і 20 заввишки.

— Це не політична акція, а патріотична. Хотілося створити щось таке, що об'єднало б людей. Аби колись дитина сказала: ось гляньте, це мій батько посадив, — розповідає автор ідеї Ігор Мокрицький, 22 роки. — Хотіли спершу присвятити цей тризуб 101-й річниці з дня народження Бандери. Минулого року почали роботи. Але тільки половина із сотні сосен прижилися. Та й низ тризуба виходив замалий. Довелося досаджувати і збільшувати початкову кількість дерев. Треба ще калиновий гай і вербу посадити. От як буде все закінчено — можна буде чомусь присвячувати.

Мокрицький за освітою вчитель географії. У селі роботи не має. Зібрав команду із восьми друзів — студентів та старшокласників, які допомагали йому садити ліс.

— Робота була непроста. Треба було спочатку розчистити 45-градусний схил від кущів шипшини. Потім зробити розмітку, викопати ямки. Допомоги агронома не треба було, я ж географ. Ми цілий місяць готували землю. Возили саджанці тачанкою півкілометра із лісопосадки, садили. Там чорнозем має лише 5 сантиметрів товщини, а під ним — щебінь. А цього разу в квітні людей не вдалося зібрати. То я сам за день 75 сосон посадив.

Аби тризуб було видно, із молодих дерев спеціально видаляли середню бруньку. Через те вони ростимуть не увись, а вшир. Зараз вони заввишки 1 м.

Село Гумниська за 40 км від Тернополя. Тут живуть 365 людей.

Зараз ви читаєте новину «Ліс посадили у формі тризуба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути