вівторок, 13 вересня 2011 06:30

Кучма на виставку про Голокост прийшов із чотирма охоронцями

Виставку "Голокост від куль: масові розстріли євреїв в Україні 1941–1944" відкрили 8 вересня на другому поверсі столичного Українського дому. Присвячена пам'яті жертв тих, кого 70 років тому вбили у Бабиному Яру. Створена за матеріалами досліджень римо-католицького священика з Франції отця Патріка Дебуа, який вивчав історію Голокосту в Україні.

О пів на дванадцяту в холі Українського дому збираються близько сотні людей. На вході стоїть рамка-металошукач. Четверо охоронців просять викласти на стіл усе з кишень. Сумки просвічують рентгенівським апаратом.

— Така інструкція, — коротко пояснює один з них.

Посеред холу перед невеликою сценою поставили в чотири ряди крісла. На деяких таблички "резерв". Біля стін четверо офіціантів розставляють на столах воду в півлітрових пляшках, печиво та чашки.

За 5 хв. до початку відкриття в оточенні п'ятьох охоронців до приміщення заходять екс-президент Леонід Кучма й голова парламенту Володимир Литвин. Останній і відкриває виставку, разом із меценатом Віктором Пінчуком, одним із організаторів. Далі на сцену виходить отець Дебуа.

— Для мене це є справа честі. Мого батька-француза заслали до концтабору в Раві-Руській, що піді Львовом. Ми шукали місця, де розстрілювали євреїв, записували історії людей, які це бачили, — говорить англійською. Після нього виступають посли Франції, США, Німеччини та Ізраїлю. Далі всіх запрошують на виставку.

Екскурсію для Кучми проводить отець Дебуа. Їх оточують четверо охоронців та перекладач. Ходять близько 20 хв.

Для екскурсій підготували 16 гідів. Вони мали п'ять спеціальних тренінгів і семінарів.

— Ми всі волонтери. Нас готували в центрі досліджень Голокосту. Серед нас є люди, які вчаться в універах, і ті, хто працює, — розповідає Артур Звірянський, 23 роки. На шиї у нього золотий ланцюжок із п'ятикутною зіркою Давида.

Історії очевидців можна переглянути та послухати на спеціальних екранах. Їх тут понад сотню. Також на стендах — світлини братських могил розстріляних людей, документи. У спеціальних ящиках зібрані кулі, гільзи та зброя.

Через 2 год. отець Дебуа представляє свою книжку "Охоронець спогадів. Кривавими слідами Голокосту". Її українською переклали коштом посольства Франції.

Виставка в Українському домі діятиме до 3 жовтня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Кучма на виставку про Голокост прийшов із чотирма охоронцями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути