пʼятниця, 29 квітня 2016 06:25

"Крим можна повернути за три дні"

Автор: ФОТО З САЙТА www.krymr.com
  Ленур Іслямов — бізнесмен, власник кримськотатарської телекомпанії ”АТР”. Очолював координаційний штаб з блокади Криму
Ленур Іслямов — бізнесмен, власник кримськотатарської телекомпанії ”АТР”. Очолював координаційний штаб з блокади Криму

26 квітня підконтрольний Росії верховний суд Криму заборонив діяльність Меджлісу і визнав його екстремістською організацією. Його голова Рефат Чубаров оголосив, що Меджліс працюватиме в режимі надзвичайного стану, центральний офіс перенесли до Києва.

— Нас не залишать у спокої, доки всі не виїдуть. Із Сакського району жителі села Мітяєво привезли листівку-пам'ятку: правила евакуації і що з собою брати. З'ясовуємо — це провокація чи нас до чогось готують, — каже генеральний директор кримськотатарського телеканалу "АТР" 50-річний Ленур Іслямов.

Він — один із ініціаторів і голова координаційного штабу продовольчої блокади окупованого Росією Криму 2015 року. Зараз живе в Києві.

— Депортацію євреїв колись теж називали евакуа­цією, продовжує Ленур Іслямов. — А кримські татари в Криму представляють Україну. Обстоюють не просто проукраїнські позиції — українські. Тому їх виселять декількома способами: добровільно — коли їхньому бізнесу й роботі "перекриють повітря", примусово чи їх почнуть саджати по тюрмах. Так уже сидять Ахтем Чийгоз, Сейдамет Гемеджі. Це сталося б зі мною або Рефатом Чубаровим, якби ми залишилися на півострові.

У будинках кримських татар тривають обшуки. Торік "полювали" на заборонену літературу. Що цікавить цього разу?

— Обшуки стали жорсткими. Спрямовані на залякування. Спецслужби мають списки людей, до яких треба сходити. Хто брав участь у мітингах, знає активістів, членів Меджлісу. На них ставлять тавро. Мовляв, вони погані й усі, хто з ними спілкувався, теж. Кажуть: знайдемо листівку з портретом Джемілєва, і ви підете, як екстремісти, а це — 20 років тюрми. Маю інформацію, що скоро заборонять кримськотатарський прапор й усі символи. Їздять селами й на вулицях ловлять молодих людей. Одразу просять документи. Немає — арештовують без розбору. Так само — за українські символи. Не можна носити дитячі майки із зображенням нашого прапора. Попереджали поетів, щоб менше писали дитячих віршів кримськотатарською, бо вже мають на них досьє. Хоча Росія обіцяла не чіпати нашої мови.

Після заборони Меджлісу під репресії потрапили дві з половиною тисячі людей.

— Насправді йдеться про 10 тисяч. Це члени районних і міських організацій та їхні родини. Понад 90 відсотків автоматично стали терористами. Росіяни змушують людей зрікатися власної політики. Підготували два аркуші, що вони мають підписати. На одному — зректися народного руху, Меджлісу. На другому — вступити до проросійської організації і визнати, що Крим — Росія. Більшість цього не зроблять. Тоді залишатися їм буде небезпечно фізично. Непокірних судитимуть, триватимуть розправи. Буде моральний геноцид.

Чому кримські татари не виїж­джають?

— За підрахунками, на півострові нас було 500 тисяч. З них десь 68 — переїхали. Це складний момент, бо Україна зараз — слабка держава. Нічого не зроблено навіть для таких лідерів, як Меджліс, "АТР", дитячий канал "Лале". Немає серйозної підтримки всього кримськотатарського. Україна боїться злити Путіна. Нам нічого запропонувати тим, хто виїде. Щодня з півострова їде кримськотатарська сім'я. Зупиняються хто де, найбільше — у Києві та Львові. Немає сигналів, що робити кримчанам. Слова "тримайтеся" замало. Потрібне мовлення українських телеканалів, радіо, книжки або хоча б листівки. Навчати наших студентів на материку, щоб служили в українській армії, а не в російській. Потрібна стратегія повернення Криму. Рухатися в цьому напрямку вже почали. В Херсоні будують телевежу, що транслюватиме українські канали. Ми розробили кодекс неповинності. Це — буклет для кримських татар про те, що не мають вступати до проросійських організацій, підписувати їх документів. Треба створити видання у прикордонних областях, постійно друкувати й доставляти листівки. Там мають бути всі новини, поради, що цікавлять людей. Раз на тиждень президент має говорити з людьми, приймати дзвінки.

Як повернути Крим?

— Треба створити кабінет міністрів Криму у вигнанні терміново — в Генічеську на Херсонщині. Це найближче до кордону. Фіксувати на відео те, що діється в Криму. Приймати заяви від людей про порушення їхніх прав. Створити медцентри, де кожен кримський татарин отримає допомогу. Полегшити оформлення документів, зокрема свідоцтв про народження дітей, з боку України. Поновити колишні соцвиплати. Відновити всі структури, аж до комунальних. Посилити СБУ і МВС молодими хлопцями з окупованих територій. Ці установи мають розташовуватися на кордоні. Ввести військовий податок. Волонтерам давати держнагороди. Чиновників наймати з випробувальним терміном на контракт із конкретними завданнями. Запровадити контроль над ними — громадську раду при президентові.

Скільки часу потрібно на це?

— Крим можна повернути за три дні, якщо зробити чотири речі. Відключити Росію від міжнародної системи переказів "Свіфт". Ввести ембарго на нафту і газ із Росії. Закрити доступ її держбанкам до західних рахунків і кредитування. Заарештувати активи всіх причетних до анексії півострова. Тоді він швидко повернеться до складу України. Але до цього має долучитися уся світова спільнота.

Треба долучати Туреччину

— Росія вважає Крим своєю територією, — каже політолог 31-річний Петро Олещук. — Тому будь-які заклики до відокремлення від РФ для них є сепаратизмом. І визнання Меджлісу екстремістською організацією — логічний крок з огляду на їхні закони.

— За такі заклики карають жорстоко, — продовжує. — Ув'язнили жінку, яка організовувала марші за федералізацію Кубані (у грудні 2015-го Дарину Полюдову засудили до двох років колонії. — ГПУ). Москва каратиме за будь-які заяви про "відокремлення" Криму. В подібних ситуаціях Кремль використовує тактику "розділяй і владарюй". Можна згадати появу на півострові організації українців, яку повністю контролює Федеральна служба безпеки. Вони демонструватимуть, що їм живеться комфортно. Створять і альтернативну Меджлісу організацію кримських татар. Певну кількість пристосуванців знайдуть. Проголосять метою розвиток народу в рамках Росії. До незгодних застосують репресії. Буде чергова хвиля арештів. Звинувачуватимуть у терористичній загрозі. Повідкривають справи. Російська прокуратура вже заявила, що "Правий сектор" готував у них державний переворот. Це — абсурд. Але після таких заяв напевне послідують кримінальні справи.

Такі дії Росії могли б потягнути за собою посилення санкцій. Але для цього нам треба добряче працювати з міжнародними партнерами. Піднімати питання в ООН. Пояснювати, що йдеться не про заборону громадської організації, а про те, що корінний народ Криму не може повноцінно існувати. Долучати Туреччину, яка завжди підтримувала кримських татар.

Сергій ДЕМЧУК

Коротко

У селі Піщаному Бахчисарайського району Чорне море пожовтіло, бо з глибини піднявся пісок. Це зняв кримський фотограф Юрій Югансон. Природа так натякає, що Крим український, жартують у соц­мережах. Жовте море й синє небо — кольори національного прапора. Кримчани не пригадують води такого кольору. Кажуть, що спричинити це могло будівництво моста. Під час забивання в землю балок скаламутили багато намулу й піску.

У Криму не вистачає вихователів і лікарів. Університети примусово направляють фахівців із російських вузів. Проте більшість не витримує й року. Молодим спеціалістам пропонують заробітну плату 5 тис. руб. (1666 грн. — ГПУ). Іноді для проживання надають кімнату при лікарні чи дитсадку.

Зараз ви читаєте новину «"Крим можна повернути за три дні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути