вівторок, 29 грудня 2015 06:55

Дзвіниця Софійського собору похилилася на 12,5 сантиметра

На 12,5 см відхилилася від своєї осі 76-метрова дзвіниця Софійського собору в центрі Києва. Щороку зміщується на кілька міліметрів.

— Немає причин для паніки чи загрози, що дзвіниця впаде, — каже заступник директора заповідного комплексу 36-річний В'ячеслав Корнієнко. — Про відхилення було відомо ще 2002 року. Тоді почали інженерні дослідження споруди. Можливо, дзвіниця була нахилена ще під час будівництва. Коли її зводили, стіни не були поєднані між собою. Або незначний перекіс з'явився під час перебудови. Зараз ведемо геологічні дослідження. Пробурили 20-метрові свердловини й пошарово ви­ймаємо ґрунт під фундаментом. Треба уточнити його характеристики.

Дзвіницю ­спорудили ­1699–1706 року на кошти геть­мана Івана Мазепи. ­Двічі перебудовували — ­1744–1748 та ­1851–1852 року. Це — пам'ятка української архітектури в стилі козацького бароко. Входить до переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

2011 року провалився ґрунт на вул. Стрі­лецькій під стінами заповідника. Тоді загинув 51-річний продавець картин на ­Андріївському узвозі. Уночі повертався додому і впав у яму. Вдарився скронею об камінь.

Рік тому звалився паркан комплексу на тій же вулиці. Навесні на території Софії Київської через підземні води утворилися три ями. Зараз їх глибина критично небезпечна, говорять науковці.

— Восени біля будівлі на два метри провалився ґрунт в один із підземних ходів комплексу. Якщо процес триватиме, дзвіниця нахилятиметься й далі, — каже архітектор 61-річний Георгій Духовничий.

Основна причина підйому ґрунтових вод — масштабні будівництва поряд із собором, пише в "Фейсбуку" народний депутат 37-річний Ігор Луценко:

"Глибокі фундаменти, яких потребують масивні новобудови, стають своєрідними пробками для течій ґрунтових вод. Вони накопичуються. Також впливає сусідній фітнес-центр зі спа-комплексом. Можна припустити, що вода з нього потрапляє у ґрунт поряд із заповідником. Ще одна проблема — будівництво на вулиці Гончара, 17–23. З ним ми боремося з 2008-го. Ходять чутки, що його таки хочуть закінчити і власники домовляються про це з нинішніми господарями Банкової (на цій вулиці розташована Адміністрація президента. — "ГПУ")".

Через забудови в буферній зоні заповідника ЮНЕСКО може вилучити собор із переліку світової спадщини. Дали українській владі час до 1 лютого 2016 року для знесення зайвих поверхів.

— Поки що нічого не знесли і не спішать. Навпаки, поновилося будівництво на вулиці Гончара. Там із початку грудня працюють робітники, — додає громадська активістка Ірина Нікіфорова.

Зараз ви читаєте новину «Дзвіниця Софійського собору похилилася на 12,5 сантиметра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути