пʼятниця, 20 травня 2016 07:35

Кличко розпорядився засипати озеро

Автор: Андрій ЖИГАЙЛО
  Озеро Качине на розі вулиці Здолбунівської та проспекту Григоренка глибиною п’ять метрів. У водоймі плавають качки та риба
Озеро Качине на розі вулиці Здолбунівської та проспекту Григоренка глибиною п’ять метрів. У водоймі плавають качки та риба

— Красиво на этом озере. Только немного запущено, — зітхає 55-річна Марія ­Швецова, коротко стрижена брюнетка у світлій куртці. По обіді 16 травня гуляє навколо озера Качиного, що на перетині вул. Здолбунівської та просп. Петра Григоренка у столичному мікрорайоні Позняки.

Працівники комунального підприємства "Житлоінвестбуд-УКБ" почали засипати водойму піском. Планують звести тут шестисекційну багатоповерхівку на понад тисячу квартир. Місцеві мешканці та громадські активісти протестують. У квітні кілька разів билися із будівельниками. Двох побитих жінок забрали до лікарні. Міська влада призупинила роботи, однак 13 травня Віталій Кличко наказав відновити їх.

— Тут би лавки над берегом поставити, дерев насадити. На Позняках вистачає паркінгів, дитячих майданчиків. І жодного місця, де можна з книжкою посидіти. ­Розумію, що Києву треба розширюватись, будувати нове житло. Але ж треба це з розумом робити, — говорить Марія Іванівна. Вона — переселенка з міста Макіївки Донецької області. Півроку тому купила квартиру на вул. Урлівській неподалік Качиного. Ходить навколо будівельного майданчика. Його огорожа повалена, уцілілі секції заклеєні оголошеннями із закликами врятувати водойму. В'їзд на майданчик загороджений мішками з піском. Їх наклали місцеві жителі, щоб не пускати техніку.

Озеро Качине — заплава річки Позняківки, колишньої притоки Дніпра. Її засипали, коли зводили мікрорайон. Після того Качине наводнилось ґрунтовими водами з навколишніх плавунів. Зараз сягає 100 м в діаметрі, завглибшки 5 м. Береги заросли очеретом і деревами. У водоймі плавають качки, з верби на вербу з криком перелітають білі чайки.

— У них зараз брачний сезон. Кричать, як недорізані свині, — махає рукою 67-річний Вадим Польовий. Сидить на березі з вудкою. Живе в багатоповерхівці на вул. Здолбунівській за 300 м. Показує улов у поліетиленовому пакеті — два карасі з долоню. — Торік у червні спіймав трикілограмового коропа. Колись Качине дійсно було болотом. Наводнилось, як висотки виросли. Як його засиплють, ґрунтові води піднімуться ще вище. Всі наші будинки затопить. ­Остання бійка була тут 20 квітня. Після неї люди чергували в наметах до 10 травня. На травневі свята сюди приїздили будівельники, побачили наших — і поїхали.

Спеціалісти з Інституту генерального плану Києва вважають, що на будмайданчику озера немає, тому там можна будувати. Загалом на столичних Позняках 15 озер.

3 водойми засипали в Києві 2015 року. На місці озер Срібний Кіл та Лебедине на вул. Срібнокільській побудували ресторани. Частину озера Жандарка засипали для розширення просп. Петра Григоренка

Зараз ви читаєте новину «Кличко розпорядився засипати озеро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути