вівторок, 21 серпня 2018 07:55

Київ затопило двічі за три дні

Автор: УНІАН
  Чоловік на надувному човні підпливає до автобуса, який застряв у воді на вулиці Сахарова у Франківському районі Львова. Брав на човен по дві людини та перевозив на другий бік вулиці. Злива, що затопила центр міста, пройшла 17 серпня. Тривала 45 хвилин
Чоловік на надувному човні підпливає до автобуса, який застряв у воді на вулиці Сахарова у Франківському районі Львова. Брав на човен по дві людини та перевозив на другий бік вулиці. Злива, що затопила центр міста, пройшла 17 серпня. Тривала 45 хвилин

17–19 серпня частину регіонів України накрили сильні зливи з грозами, шквальним вітром і градом. Найбільше постраждали Київська, Житомирська, Львівська й Закарпатська області. Дощі затоплювали вулиці, падали дерева. У воді опинилися Київ і Львів.

У столиці грозовий дощ почався увечері в суботу 18 серпня. Пориви вітру доходили до 20 м/с. Найбільше постраждав центр міста. Залило станцію метро Палац спорту. У розташованому поряд торговому центрі "Гулівер" затопило підземну парковку із понад 20 автомобілями. Рівень води сягав 1,5 м. Вода полилася в супермаркет і ресторан на цокольному поверсі ТРЦ.

Потоки брудної води залили автомобілі й на вулиці поблизу "Гулівера". Водії та пасажири вилізали на капоти й дахи машин. Знімали негоду на телефони.

— Від Палацу спорту забирав дружину. Вона в центрі відзначала день народження колеги, — говорить Сергій Дендеберя, 31 рік. — Припаркував машину. Злива почалася близько 23:00. 10 хвилин — і вулицею потекли річки. Заскочив в авто. Вода частково потрапила в салон. Ледве звідти виїхав.

Затопило вул. Еспланадну й Басейну. На Антоновича прорвало каналізацію.

Дощ ішов до ранку 19 серпня.

Це друга велика злива у столиці за останні дні. У ніч на 16 серпня дощ затопив вул. Хрещатик і підземний торговельний центр "Метроград".

В обох випадках зливові каналізації в центрі не встигали пропускати всю воду. Чимало були забиті сміттям, гілками й листям.

— Основні підтоплення сталися там, де вода із величезною швидкістю стікала з підвищень, — каже міський голова Віталій Кличко, 47 років. — Наприклад, із бульвару Лесі Українки потоки полилися на Еспланадну. Змітали автомобілі на ­шляху. Старожили кажуть, що не пам'ятають такої зливи. Вивчаємо місця, де були підтоплення, щоб поставити потужніші насоси. Проведемо реконструкцію стокової каналізації на проблемних вулицях.

За дві останні стихії в Києві впали понад 200 дерев.

17 серпня злива у Львові тривала 45 хв. Затопило центральну частину. Зупинився громадський транспорт. Легкові автомобілі опинилися майже повністю під водою.

— Працюю неподалік Привокзальної. Весь внутрішній двір нашого офісу затопило. Машини стояли залиті по вікна, — каже Денис Дудник, 29 років. — Після негоди спробував завести машину. Але біля вокзалу було кілька аварій. Тому пішов пішки.

Найбільше постраждала вул. Сахарова у Франківському районі.

— Їхала маршруткою, коли почало заливати. Водій відмовився везти пасажирів, — говорить 26-річна Юлія Катинська. — Весь рух навколо був паралізований. Із магазинів і кафе на перших поверхах працівники виносили воду відрами. Якийсь чоловік надувним човном перевозив людей на другий бік вулиці.

У мерії запрацювала "гаряча лінія", яка приймає дзвінки постраждалих від негоди.

Уранці 18 серпня дощ затопив частину вулиць райцентру Бердичів Житомирської області. Найбільше — біля базару. Рівень води сягав 30 см.

У місті Рахів на Закарпатті вечірньою зливою 17 серпня змило асфальт на частині вулиць. Затопило зо 50 будинків. Із деяких помешкань жителів евакуювали рятувальники.

— У найближчі дні дощі і грози можливі на заході й півночі. На решті територій День прапора і День Незалежності мають бути із сонцем, — говорить синоптик Наталія Діденко, 57 років. — У столиці буде сухо. Температура сягатиме +26…28 градусів. На півдні і в центрі доходитиме до +34.

Затяжні дощі викликає спека

На планеті поступово підвищується температура повітря. Це і призводить до аномальної спеки чи великих злив.

— Україна не стала винятком. Температура піднялася на півтора-два градуси, — каже 53-річна Віра Балабух з Українського гідрометеорологічного інституту. — Зміни вплинули на потоки повітря. Раніше вони рухалися із заходу на схід, а тепер — із півночі на південь. Це й викликає аномальну спеку й затяжні дощі. Призводить до катаклізмів, коли в одному місці разом зі зливою є шквальний вітер і падає град. Такі явища посилюватимуться.

Столиця має готуватися до ще більших дощів. Основна проблема міста — непродумана забудова схилів Дніпра та зменшення зелених зон. Асфальт не поглинає води. Жодна зливова каналізація не впорається з величезною її кількістю.

Зараз ви читаєте новину «Київ затопило двічі за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути