середа, 27 березня 2013 05:15

Кияни організували служби порятунку із заметів

Автор: фото: Сергій Старостенко
  У суботу та неділю кияни каталися на сноубордах по Андріївському узвозу. Вулиця, на якій зазвичай продають сувеніри та картини, на вихідних перетворилася на сніжний спуск
У суботу та неділю кияни каталися на сноубордах по Андріївському узвозу. Вулиця, на якій зазвичай продають сувеніри та картини, на вихідних перетворилася на сніжний спуск

— Вытягиваем и спасаем, кого можем. Завтракаю и выезжаю. Всем удачи! — пише вранці в суботу, 23 березня, на столичному форумі любителів позашляховиків користувач "Шпион". Автомобілісти збиралися відсвяткувати останній сніг. Але в машини довелося вантажити троси, лебідки й лопати. А тему на форумі перейменувати на "Киев-SOS".

У вівторок в обід у цій темі понад 800 повідомлень. Водії джипів пишуть, який район можуть "покрити". Хто без автівок, проситься в команду. Інші пишуть, у якому районі проблема, як можна допомогти і як зв'язатися.

— Та тут нікуди їхати й не треба. Відкопався, виїхав на найближчу вулицю — і вперед, купа загрузлих машин, — пише користувач "торба". Навіть на більшості магістралей у суботу — затори. Намагаються витягнути також автобуси й вантажівки, але в першу чергу супроводжують "швидкі".

Ввечері в суботу схожу спільноту створюють користувачі соцмережі "Фейсбук". Протягом першої доби до неї приєднуються сім сотень людей.

— Мне 15 лет, живу в Соломенском районе. Возьму с собой чай в термосе. С удовольствием помогу пенсионерам, которые не могут сходить в магазин, — пише Олександр Авдошин. Інші пропонують переночувати, розкопати двір чи підходи до лікарень. Обдзвонюють станції швидкої допомоги, щоб дізнатися ситуацію. Хтось навіть пече хліб, аби передати його в лікарні й дитсадки.

Окрім сотень визволених зі снігових заметів автомобілів з людьми, об'єднані через інтернет активісти відкопали кілька притулків для тварин, розчистили підходи до більшості київських лікарень і знайшли снігохід, щоб привезти з віддаленого села до столиці хворого малюка. На допомогу держави не сподіваються.

— До середи в нас є час, а тоді відлига буде, Київ підтопить, — каже активіст спільноти Олександр Рябцев. — Але ми вже почали про це думати.

Зараз ви читаєте новину «Кияни організували служби порятунку із заметів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути