пʼятниця, 04 травня 2012 06:45

Кістку перебило уламком урни

Автор: фото: Ростислав Мисюкевич
  16-річні Анастасія Стрелець, Каріна Мхітарян, Анастасія Липій та 17-річна Олена Олійник проходять курс лікування в обласній дитячій лікарні у Дніпропетровську. Всі вони є ученицями місцевого монтажного технікуму, неподалік якого стався один із вибухів
16-річні Анастасія Стрелець, Каріна Мхітарян, Анастасія Липій та 17-річна Олена Олійник проходять курс лікування в обласній дитячій лікарні у Дніпропетровську. Всі вони є ученицями місцевого монтажного технікуму, неподалік якого стався один із вибухів

27 квітня 12 постраждалих доправили до обласної лікарні у відділення інтенсивної терапії політравми.

— Сьогодні у нас перебувають шестеро. Двоє пацієнтів у важкому стані, але загрози їхньому життю немає. Одному ампутували ліву руку вище ліктя, — розказує в неділю головний лікар медзакладу Сергій Риженко.

63-річний Валерій Рудковський лежить у палаті під простирадлом. Ліве плече прикрите, праве голе. На зап'ястку — катетер, прикріплений медичним лейкопластиром. На тумбочці ананас і три апельсини. Їх передали від президента Віктора Януковича.

— Если бы не больничная койка, можна было бы подумать, что после бани отдыхаю, — каже Валерій Владиславович і сідає на ліжку. Він сивий, на вцілілому передпліччі синці. — Вийшли з жінкою по покупки — подарунок хотіли купити знайомому на день народження. Ішли в магазин "Поляна" — там усякі екзотичні напої є. Запропонував: "Ходімо бульваром — там людей менше". Я ішов трохи попереду. Метрів 8-10 до цієї урни не дійшли — почув сухий хлопок: ні полум'я, ні диму. Мить — і рука вже висить на клаптиках шкіри й сорочки. Кістку перебило уламком урни. Болю одразу не відчув через больовий шок. Устиг подумати: "Добре, що в мене попало, а не в дружину".

Там через дорогу кафешка була. Мені винесли стілець. Навіть запропонували холодної горілки — для анестезії. Відмовився. У лікарні Мечникова щось вкололи, принесли рентген. Загальний наркоз, чик-чик — і нема руки.

Учора тут був Віктор Федорович, задав йому питання: "Чи є те, що сталося у Дніпропетровську, рубежом в історії України — на зразок 11 вересня 2001 року?". Він сказав, що зарано робити такі висновки. Дав вказівку губернатору надати нам усю можливу допомогу.

У палаті обласної дитячої лікарні на ліжках четверо дівчат. Одна напівлежачи клацає на ноутбуку. На тумбочці стоїть 3-літрова банка з червоними тюльпанами.

27 квітня сюди потрапили дев'ятеро учнів технікуму.

— П'ятьох вже виписали — батьки наполягли. Їхній стан задовільний, — розказує 30 квітня директор лікарні Олександр Хитрик. — Із ними працює психолог, допомагає зняти стрес.

Дівчата сідають рядком на одне ліжко.

— Вчера приходил заведующий архитектурным отделением техникума. Мы все там учимся. Поздравлял, что живы, — говорить 16-річна Анастасія Стрелець. — Викладачі говорять, що подовжать нам сесію до липня.

У 16-річної Анастасії Липій перебинтовані литки. Має осколкові поранення ніг.

— Вышли на большую перемену. Полетели камни, все в пыли. Сразу подумали, что это взорвалась машина, которая рядом стояла. Но огня, как в фильмах, не было, — згадує дівчина. — Болю не відчували. Камінчики з ран самі витягували. Тепер страшно повертатися в технікум.

Зараз ви читаєте новину «Кістку перебило уламком урни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути