понеділок, 17 вересня 2012 07:00

Капусту квасять на молодий місяць

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Вінничанка Клавдія Сеник торгує на ринку Урожай квашеною капустою власного виробництва. За день продає три-чотири кілограми по 15 гривень. Квасить капусту сортів Авако, Агресор, Мандарин
Вінничанка Клавдія Сеник торгує на ринку Урожай квашеною капустою власного виробництва. За день продає три-чотири кілограми по 15 гривень. Квасить капусту сортів Авако, Агресор, Мандарин

Кухар 54-річна Галина Налапко з Вінниці квасить капусту вдома і на роботі. Працює в їдальні 22 роки.

— Хто має дуже холодні погреби, то можна засолювати капусту вже зараз. Якщо нема, то краще почекати до листопада. Добре підходять пізні сорти Харківська та Білосніжка. Капуста виходить хрумка, добре зберігається, — розповідає кухар. — А от сорт Амагер годиться тільки для борщів, тушкування чи для голубців. Бо коли вона проквашується, то стає сухою. Листки цього сорту грубі, і сікти її тяжко, багато відходів. Вибираю білі головки. Усі зелені листки обриваю. Треба дивитися, щоб між листям не було гусениці, попелиці, слимаків. Від них буде неприємний запах. Капуста почне портитися і скисне. З'явиться пліснява. Не можна квасити капусту в поганому настрої, вона буде гірчити. Засолюванням капусти краще за все займатися на п'ятий-шостий день після молодого місяця. Сікти можна у всі дні, окрім четверга, щоб не з'явилася пліснява. Якщо в повний місяць заквасити, то капуста швидко зіпсується, вийде м'якою і занадто кислою.

Галина Налапко на 10 кг капусти бере 250 г солі, 7 кг моркви, 25 лаврових листків.

— Нашинковану капусту солю і переминаю. Краще трохи пересолити, аніж не додати солі. Бо малосольна капуста погниє, а сольону можна перемити. Розкладаю в емаліровані каструлі. Даю постояти п'ять днів. Потім додаю лавровий лист, перець горошком і натерту моркву. Усе перемішую, утрамбовую в банки. За чотири дні — капуста готова. Для сім'ї з чотирьох людей вистачить засолити 20 кілограмів. Не можна капусту зберігати в алюмінієвому посуді. Бо він окислюється і смак буде не той. Наші діди-баби квасили капусту в дубових діжах. Це найкраща тара, бо з натуральної сировини. Дубова дошка зберігає твердість капусти. Хто хоче солити у пластикових бочках, то зверху треба накривати марлею чи хебешкою і притискати камінцем. Правильно кваситься капуста, якщо на поверхні розсолу появляються бульбашки і піна. Її треба періодично забирати.

Капусту можна квасити з овочами, ягодами та фруктами.

— Шари нашинкованої капусти в бочці перекладають квашеними огірками. Заливають кип'яченим охолодженим розсолом. Також шарами засолюють з яблуками, їх треба класти цілими. Найкраще підходять сорти Антонівка та Сніговий кальвіль. На 10 кілограмів капусти беруть сім яблук. Вони виходять вкусніші, ніж капуста. Клюква придає капусті гарний вид. Квасять ще з грибами — лисичками чи опеньками. Але солити їх слід окремо, а потім змішувати докупи перед зберіганням.

Можна засолювати капусту великими шматками.

— Треба вибирати невеликі головки і розрізати їх начетверо. На дно бочки покласти лавровий лист, перець, зелений подрібнений кріп, потерту моркву та часник зубчиками. Утрамбувати капусту і залити розсолом. Його готують так: на 10 літрів води розводять півлітра солі. Квасять два-три тижні, — радить Галина Налапко. — Їсти таку капусту найкраще зі шкварками.

Зараз ви читаєте новину «Капусту квасять на молодий місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути