пʼятниця, 17 липня 2009 09:43

Індичка захищає двір від яструба

У жителя села Довгалівка Великобагачанського району на Полтавщині 62-річного Петра Костюка за 10 днів у червні лисиця викрала по десятку гусенят, індичат і каченят. Одне пташеня купував за 30 грн.

Пенсіонер живе сам на околиці села. З трьох боків хати чагарники й очерет. Там знайшли лисячі нори. Біля входів розкидані рештки гусенят та індичат, пір"я дорослої свійської птиці.

— Довелося ловити руду злодійку петлею, — розповідає мисливець із Великої Багачки Віктор Требін, 38 років. — Петлю виготовляють зі стального дроту, гітарної струни або зі старого троса зчеплення від мотоцикла. Її зазвичай розміщують перед входом до нори. Інший кінець дроту прив"язують до дерева. Хижак, потрапивши до петлі, сам її затягує. Це браконьєрський спосіб. Але іншого немає. Полювання заборонене. Тож і доводиться хоч якось боротися з хижаками.

У селі Погреби Глобинського району на Полтавщині лисиці крадуть у людей курей та качок навіть удень. Бігають виводками.

Сусідка несла дохлу курку, так лисиця з рук її вихватила

— Дві ночі підряд під ранок чули, як лисиці тявкали. Був ще такий звук, як ото котові на хвіст наступили. Надворі жарко, кури були незакриті, п"ятеро пропало. Через дві ночі не стало дев"ятеро гусенят. Тих, що тільки вилупилися в домашньому інкубаторі, відвезли до свекрухи, — розказує місцева жителька Любов Козина, 47 років.

— В обід я йшла в берег доїти корову. Бачу, біжить лисиця і троє худих лисенят. Вона в зубах несла жовту курку, яку потім тягав її виводок. Ходжу з палицею, бо страшно. У березі все витолочено, лисиці там виграють, — каже пенсіонерка Раїса Рац, 68 років. — Сусідка несла дохлу курку на смітник, так лисиця прямо з рук її вихватила.

Розповідають, лисиці крадуть качок та курей уже на центральній вулиці Леніна.

— На ніч не закрила качат. А зранку двох знайшла без голови, п"ятьох ніде нема, — розповідає 41-річна Ірина Пазинич із Великих Сорочинців на Миргородщині. — Мабуть, їх куниця вкрала.

У селі часто пропадає птиця. Місцеві розповідають, куниця не бере пташенят у тому дворі, де живе. Полює в сусідів.

— Куницю вистежити важко, — каже Віктор Требін. — Цей хижак довжиною 42–55 сантиметрів має сірий окрас з рудою плямою на грудях. Живе на горищах покинутих хат. Харчується гризунами, а в лісі ще й білками. У селах полює на кроленят і домашню птицю.

Перед тим як купувати живність, мисливець радить обстежити горища.

— Якщо там виявляться лушпиння курячих яєць, то це вірна ознака, що неподалік є гніздо куниці, — пояснює. — Упіймати її можна лише при допомозі тієї ж петлі. Ще треба, щоб у кожному дворі був хороший пес. Його хижаки бояться.

У Ганни Проскурняк від батьків залишився будинок у Гадячі. Родина живе в Сумах, на літо приїздить на Полтавщину.

— Навесні відкриваємо ляду, а там повно пір"я, голів та лап курей, — розповідає. — Це наші куниці сусідських курей патрали.

Проскурняки беруть курчат тільки на літо, поки відпочивають у Гадячі. Потім ріжуть. Їхню птицю куниці не чіпають.

— Виходжу о пів на п"яту ранку, а куниця з малими, мов кошенята, у дворі граються, — сміється Ганна Іванівна. — Навесні сусід Антон Іванович ставить на куниць капкан. Ми теж ставили, та нічого не вийшло.

Сусід спочатку варить капкан у воді. Потім міняє воду і додає різні трави, серед них полин. За допомогою рукавиць, що кипіли з капканом, ставить його. За приманку кладе м"ясо, поливає валер"янкою.

У господарстві Валерія Пицяка, 44 роки, із села Михайлівка на Великобагачанщині на курчат полювали пацюки.

— Ні капкани, ні куплений у магазині електронний відлякувач гризунів не допомагали, — згадує господар. — Скористався порадою сусідів. Зі старих реп"яхів зробив кілька кульок і закрив ними вхідні крисячі нори. Голочки-крючки реп"яха колють і чіпляються до морд пацюків, вони змушені покидати гнізда.

Дорослих курей і пташенят крадуть яструби та шуліки. Вони мають гарний зір, тож жертву бачать звисока, каменем на неї падають і хапають лапами. Душать у польоті кігтями чи пізніше убивають дзьобом. Хижих птахів можна лише підстрелити.

В Устимівці Глобинського району шуліки живуть у дендропарку. Селяни зверталися до місцевих мисливців, аби знищили хижаків або показали, де їхні гнізда. Ті не погоджуються, бо стріляти шулік не можна — вони занесені до Червоної книги. Люди, щоб уберегти свою птицю, зверху на загородки із каченятами та курчатами кладуть металеві сітки.

Валерій Пицяк відлякував яструбів яскравим ганчір"ям. Вішав його на кілках. А тепер свійську птицю охороняє індичка. Щойно хижак зависне над двором, вона подає тривожний сигнал. Птахи миттю ховаються під навіс чи в сарай.

— Кілька разів крилатий злодій зненацька падав каменем униз. Але індичка нападала на нього й била, — тішиться Валерій Григорович.

Зараз ви читаєте новину «Індичка захищає двір від яструба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути