пʼятниця, 17 червня 2016 06:50

Ігор Завадський відсидів у тюрмі чотири роки

Автор: Сергій Старостенко
  У Лук’янівському слідчому ізоляторі акордеоніст Ігор Завадський провів понад чотири роки. 17 січня 2013-го в Запоріжжі померла його мати Ніна Петрівна. Попрощатися з нею не відпустили
У Лук’янівському слідчому ізоляторі акордеоніст Ігор Завадський провів понад чотири роки. 17 січня 2013-го в Запоріжжі померла його мати Ніна Петрівна. Попрощатися з нею не відпустили

— Тюремное заключение было моим творческим отпуском. Именно там ­почувствовал настоящую свободу, — каже акор­деоніст 50-річний Ігор ­Завадський. 13 червня Подільський райсуд Києва випустив його з тюрми на поруки народної артистки Раїси Недашківської — правозахисника Євгена ­Захарова й народного депутата Миколи Княжицького.

У в'язниці Завадський провів 1543 дні. Його звинуватили в розбещенні неповнолітніх, яких навчав музики. Затримали у березні 2012-го. Засудили до 13 років за ґратами. Але в квітні цьогоріч Апеляційний суд Києва виправдав музиканта — через порушення судового процесу. Справу передали на повторний розгляд.

Ігор Завадський призначає зустріч біля свого будинку на Подолі. З квартири виходить разом із концертним директором Андрієм Бригідою, 37 років. Він теж фігурував у справі Завадського. На волю вийшов на початку цього року.

— Своє звільнення передчував, — каже Ігор. Він схуд. Замість пишної шевелюри має коротке волосся. — Коли їхав на суд, кілька хвилин постояв перед камерою, щоб попрощатися. Співкамерник і черговий сміялися. Казали: "Дарма це робиш. За кілька годин повернешся. Якщо раніше не випустили, то й сьогодні цього не зроблять". Моєму звільненню найбільше зраділа суддя. Привітала перша. Потім зробила селфі зі мною й попрохала запросити на найближчий концерт. На волі з моїми поручителями поїхали в кафе. Випив чашечку кави і з'їв млинець з ікрою. Вдома одразу взяв до рук інструмент. Грав без перерви 2 години. Дві доби через наплив адреналіну спати не міг. Лише на третій день кілька годин відпочив.

У кав'ярні "Снекерія" поряд із будинком Ігор замовляє дві кави еспресо.

— Припускаю, справу проти мене замовив акордеоніст Ян Табачник (колишній народний депутат від Партії регіонів. — ГПУ). 1999-го побачив у мені конкурента. Тоді голова Європейської асоціації акордеоністів Клодін Оше на прес-конференції сказала, що вважає мене кращим акордеоністом світу. Хтось із журналістів уточнив: "А Ян Табачник?" Вона знизала плечима: "Хто це?" Після того підпалили квартиру, в якій живу. А мене побили під моїми афішами на Контрактовій площі. 2004-го перед Новим роком Табачник подзвонив: "Ще раз почую твоє ім'я, відірву голову". За півроку до затримання зателефонував слідчий. Казав: "Конкурент заплатив 100 тисяч доларів, щоб проти тебе порушили кримінальну справу. Даси більше — її не буде". Не вірив, що це може стати реальністю, бо гріхів не мав. Наступного дня після затримання міліціонер приніс вирізку з газети. Там ситуацію коментував Табачник. Сказав: "Ян Петрович просив вам передати привіт і співчуття".

Завадський висипає в чашку пакетик цукру. Коли п'є каву, мружить очі від задоволення.

— Справу проти мене сфабрикували. У ній фігурували шість прізвищ "потерпілих". Перший на судовому засіданні зізнався, що насправді нічого не було. Розповів — підписати документи його змусив слідчий. Викрав хлопця з дому своєю машиною й відвіз до відділку. Казав: "Якщо не підпишеш, звинуватимо тебе в пограбуванні". Хлопець злякався і підписав папери, що підсунули. Ситуації з іншими свідками були подібні. У суді немає жодного правдивого доказу моїх незаконних дій. Наступне засідання має відбутися в липні. Вірю, що справу нарешті закриють.

— Концерт дам 30 червня в Будинку актора, — говорить акордеоніст. — Назву його "Повернення". Гратиму улюблені мелодії. Першою виконаю "Повернення Будулая".

Ігор Завадський прощається. Каже:

— Зараз на велосипеді поїду кататися. До затримання щодня долав по 50 кілометрів. Після звільнення зміг проїхати 12.

Зараз ви читаєте новину «Ігор Завадський відсидів у тюрмі чотири роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути