четвер, 16 червня 2011 06:00

Гуртожиток загорівся о першій ночі

Автор: фото: Андрій ЖИГАЙЛО
  Працівник жеку сидить на вантажівці біля гуртожитку в столичному Поліському провулку. З другого поверху, де сталася пожежа, йому подавали обгорілі дошки
Працівник жеку сидить на вантажівці біля гуртожитку в столичному Поліському провулку. З другого поверху, де сталася пожежа, йому подавали обгорілі дошки

О першій ночі в середу загорівся двоповерховий будинок у Поліському пров., 13 у Києві. У вогні загинув 50-річний чоловік.

У середу вранці біля будівлі зібралися мешканці. За їхніми спинами працівники жеку вантажать на синій бортовий ГАЗон перегорілі дошки. Витягують із другого поверху через вікно.

Цей гуртожиток на 24 кімнати належить підприємству "Укрвійськбуд", що підпорядковане Міністерству оборони. У ньому отримали житло працівники Дарницького заводу залізобетонних конструкцій.

— Дуже різко, швидко почалася пожежа. Усе це підозріло. Буквально 10 хвилин — і вогонь був усюди. Кожного з тих, хто має тут постійну прописку, тягали по судах, щоб виселити без надання іншого житла. Усі мешканці виграли суд у військової прокуратури, потім — в "Укрвійськбуду". І таке вже два роки, — розповідає Володимир Тимченко, 41 рік. Він із дружиною і 3-річною донькою мешкає на другому поверсі.

— Це добре, що не в третій чи четвертій годині ночі. Бо ще не всі полягали спати. Хтось вийшов на коридор і побачив вогонь. Крик підняли, викликали пожежників. Нас із другого поверху знімали на драбинах. Сьогодні вранці приходив начальник жеку. Пропонував альтернативне житло в школі: "Дамо вам клас на певний час". По шість чоловік у кімнату. Доки не буде експертної оцінки щодо ремонту. Він пообіцяв, що кошти виділить Міноборони. Не дуже в це віриться. Тому ми нікуди не підемо. Дітей відправимо по родичах і знайомих, а самі будемо тут.

У будинку вигоріли дві квартири та сходи на другий поверх. Мешканцям треба лазити дерев'яною драбиною. Східцями заборонили підніматися пожежники.

37-річний Едуард Кристальов вантажить у червоний бус плаский телевізор у коробці. Його дружина з другого поверху на мотузці спускає побутові прилади. Чоловік пакує їх у картонні коробки.

— Зараз вони нам не потрібні, бо світла немає. Тому вивеземо до друзів, доки тут все проясниться, — Едуард показує на інший бік будинку. — Там кімнати і коридор цілі, тому що ми зразу почали гасити. Пожежа почалася зі сходів і перекинулася на перекриття другого поверху. Чоловік, який загинув, жив тут із дружиною, мав проблеми із серцем. Коли почало горіти, він побіг до умивальника по воду. І там, мабуть, серце й прихватило.

Близько 11.00 троє еменесників заходять до будинку. Мешканців просять почекати. Через 20 хв. повертаються, обходять дім і сідають у машину.

— Я тут давно живу, ще покійний чоловік, коли працював на заводі, отримав цю квартиру. Мене виселити хотіли, але суд захистив, — Людмила Борисенко показує постанову Дарницького суду. — Так тепер підпалили. Усі люди вважають, що це підпал. Нас хочуть виселити, а землю продати.

Зараз ви читаєте новину «Гуртожиток загорівся о першій ночі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути