пʼятниця, 04 травня 2012 05:00

Гроші на випускний збирають рік

 

Через Євро-2012 графік занять у школах ущільнили, навчальний рік для 11-класників закінчився 3 травня. Решта школярів, як зазвичай, учаться до 25-го. Випускні вечори у більшості шкіл пройдуть 12 травня. У селах, райцентрах, містечках вечірка обійдеться щонайменше у 3 тис. грн. Витрати на дівчину в середньому на 1000 грн більші, ніж на хлопця. У Києві та містах-мільйонниках випускний у півтора раза чи й удвічі дорожчий.

— Найважче замовити приміщення, — розказує 17-річна Христина Щербяк із села Хлопчиці Самбірського району Львівщини. — Його треба бронювати за півроку. Батьки знайшли модне кафе аж у Самборі. У селі нічого підходящого нема. З особи просять 250 гривень. Докуплятимемо солодке, спиртне і воду.

— Жаліти грошей на випускний у нашому класі ніхто не збирається, — продовжує Христина. — По плаття планую поїхати до Львова. Однокласниці казали, що вибір невеликий. Дехто їздив по кілька разів і нічого не купив.

— Ми вирішили, що випускний має бути в українському стилі, — говорить 17-річний Владислав Сіденко із райцентру Лисянка на Черкащині.

— Віддали знайомій сорочку, щоб вишила орнамент. Дівчата прикрашають плаття українськими узорами.

Батьки винайняли ресторан "Українські страви".

— Це єдиний заклад, який може вмістити багато людей. У нас 50 випускників, а ще батьки, вчителі. Має бути не менше 150 чоловік, — додає 40-річна Лідія Марценюк, мати випускниці з Лисянки. — Місце коштує 200 гривень. Ніхто не відмовився, ми попереджали, щоб з осені збирали гроші. Нічого не даруватимемо, навіть класному керівникові. Спиртного на вечірці не буде.

Родина 11-класниці Аліни з райцентру Гадяч Полтавської області кошти на випускний складала рік. Вечірка обійдеться у понад 3 тис. грн.

— У мене ще старший брат учиться на третьому курсі університету в Полтаві. То кожна копієчка на щєту, — каже дівчина.

Сукню купила в Полтаві. До місцевої перукарні записалася на початку року.

— Ледь у чергу попала, — зітхає. — Зараз уже на наступний год усе зайнято. Ще нігті треба наростити, щоб на фотографіях красиво було. Ми замовили фотосесію у випускних платтях. То святе.

Два класи святкуватимуть у місцевому ресторані "Білий лев". На вечірку й подарунки сім'я здала 700 грн.

— Випускний вечір треба було би святкувати на майдані Незалежності під музику відомих виконавців, — розмірковує 17-річна Софія Шишелова зі столичної школи №275. — Присутність батьків необов'язкова. Без них випускники почуватимуться розкутіше.

Але Софіїн клас святкуватиме закінчення школи в ресторані.

— Здавали по 350 гривень. Мама однокласника працює там адміністратором, зробила нам знижку. Подруга з іншої школи розповідала, що вони на ресторан скидалися по 1200 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Гроші на випускний збирають рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути