четвер, 18 червня 2009 07:18

Горіла 120-річна дерев"яна церква

Іконостас, кивот, пристіл, два фелони, вісім хоругов та вхідні двері до захристя знищила пожежа в церкві Різдва Пресвятої Богородиці в селі Залісся Монастириського району Тернопільщини. Дерев"яний храм, датований 1889 роком, ледь не згорів ущент у четвер, 11 червня.

Близько восьмої вечора старша сестра церкви зайшла досередини, щоби підготувати храм до відправи. Із захристя йшов дим. Жінка вискочила надвір, побігла до людей, які живуть неподалік. Звідти викликали пожежників.

Два відділення пожежно-рятувальної служби прибули із райцентру за 20 хв. Іще приїхала місцева пожежна команда з селища Коропець. Доти люди намагалися загасити вогонь самотужки. Збіглося все село. Тут 300 жителів. Воду носили відрами. Використовували навіть дощівку, яка назбиралася від недавніх злив. Із храму виносили найдорожче: Євангеліє та чаші.

За 1,5 год. рятувальники ліквідували пожежу. Дим закоптив стіни церкви зсередини. Пошкоджено 15 кв. м перекриття.

— Причина пожежі — порушення правил експлуатації електрорубильника. Простіше кажучи, це стара несправна електропроводка. Дерев"яні церкви горять дуже швидко, тому збитки часто є великими. Цього разу понад 60 тисяч гривень, — розповідає "ГПУ" Олександр Чмиленко з обласного управління Міністерства з надзвичайних ситуацій. — Це перший випадок пожежі у храмі цього року. 2008-го теж горіла дерев"яна церква — в селі Нараїв Бережанського району. Тоді в купол ударила кульова блискавка.

Зараз ви читаєте новину «Горіла 120-річна дерев"яна церква». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути