пʼятниця, 23 серпня 2013 00:45

Герой України за зміну добув три вагони вугілля

Забійник Сергій Слюсар на шахті "Північна" в місті Дзержинськ на Донеччині добув 202 т вугілля за зміну. Це у 40 разів більше за норму. У звичайному режимі довелося б працювати два місяці.

Торік він отримав зірку героя України — за зміну добув 141 т. Цим побив рекорд у 102 т радянського шахтаря Олексія Стаханова 1935 року.

В Україні забійники працюють лише на донецьких шахтах. Добувають вугілля вручну пневматичними відбійними молотками на виступах, куди не проходить підземний комбайн.

— Смішно таке чути людям, які працюють на шахтах, — каже гірник 54-річний Володимир Стадницький. Має 20 років підземного досвіду. — Одна зміна триває 6 годин. За такий час уручну нереально добути стільки вугілля. 202 тонни — це три залізничні вагони. У мене є досвід роботи в шахтах Донецька. Більше ніж п'ять-шість вагонеток по 5 тонн ніхто не міг нарубати. Комбайн разом із породою видає до 50 тонн, а тут одна людина і руками. Просто продовжують радянський міф — у Стаханова також була бригада із 30 чоловік, але все записали на нього.

Зараз ви читаєте новину «Герой України за зміну добув три вагони вугілля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути