пʼятниця, 15 червня 2012 06:45

Французів лякали мафією і міліцією

Автор: фото: Ігор Луб’янов
  Француз Венсан Ерве у київському Пасажі
Француз Венсан Ерве у київському Пасажі

Француз Венсан Ерве, 31 рік, п'є пиво у "Домі кави" київського Пасажу. Він із приятелем жив кілька днів у кемпінгу для уболівальників у Донецьку. Був на матчі Франція — Англія. Зараз через Київ повертається додому. Матч з Україною дивитиметься там.

Чому так мало французів приїхало?

— Бо перестали цікавитися футболом. Може, вплинуло те, що на початку 2000-х ми виграли все, що можна. По-друге, через безлад в організації з боку українців. Оголошували вищі ціни, ніж вони насправді виявилися. До того ж це досить далеко. І країну мало хто знає.

Що не сподобалося?

— Були проблеми з тим, щоб замовити квитки через інтернет, затримки з транспортом після прибуття в аеропорт. На тлі гостинності українців така безпорадність в організації виглядає дивно.

А от транспорт і в Донецьку, і в Києві досить сучасний. Київське метро дуже сподобалося. Станції вишукано оформлені. Поїзди, щоправда, старі, але й у Франції часто подібні їздять.

Можете порівняти Донецьк із Києвом?

— У Донецьку дуже все розтягнуто і важко скрізь дістатися. Фан-зона в одному місці, готелі і кемпінг — в іншому, стадіон — у третьому, центр — у четвертому. Немає компактності. І люди відсторонені, ніби й немає Євро. Все одноманітне й невиразне.

Київ — цілком пристойне космополітичне європейське місто. Дуже барвисте. Відчувається присутність різних культур.

Щось справдилося з очікуваного?

— Так. Лякали мафією і міліцією. Лякали, що кожен в Україні прагнутиме надурити. Частково це справдилося, — сміється. — Таксист у Донецьку взяв 300 гривень за кілометр чи два. Ну, хіба це не мафія?

А взагалі ціни не злякали?

— У Києві вони нижчі, ніж, наприклад, у Ліоні або Марселі. Десь відсотків на 15-20.

Футбольні фанати напали на представника британської поліції в Донецьку. Кричали: "Ми — російська мафія". Завдали кілька ударів і втекли.

Шведський уболівальник потрапив до реанімації в ніч на 12 червня. Привезли його із фан-зони в центрі столиці. Був геть п'яний, упав на бордюр і розбив голову.

Настоятель храму УГКЦ організував фан-зону для парафіян. Вона розташована в нижній церкві собору у Вишгороді під Києвом. "Для вірян це зайва нагода прийти в церкву", — говорить отець Тарас.

Іноземці охоче купують у Харкові ляльки "Кузя". Їх виготовляють із тканини та мотузків у місцевому товаристві сліпих. Лялька — хлопець із солом'яними вихрами та м'ячем під пахвою. "Кузя" коштує 15 грн.

 

7000

данських та португальських уболівальників були на "Львів Арені" на матчі своїх національних збірних. Данців — чотири тисячі, португальців — три. Стадіон уміщує 35 тис. людей. Поєдинок відвідав принц Данії — Фредерік. Прилетів чартером із Копенгагена до Львова разом із сотнею фанатів. Зупинився у відпочинковому комплексі "Озерний край" за 12 км від міста. Принца супроводжували два охоронці та перекладач. Одразу після матчу він відлетів додому.

 

Зараз ви читаєте новину «Французів лякали мафією і міліцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути