пʼятниця, 15 липня 2011 07:30

Фермеру вчетверо піднімають орендну плату

Автор: фото: МИКОЛА КАРНАРУК
  Фермер із райцентру Драбів Черкаської області Олександр Бірюк збирається скаржитися президенту на місцеву владу. Вважає, що його хочуть знищити як підприємця
Фермер із райцентру Драбів Черкаської області Олександр Бірюк збирається скаржитися президенту на місцеву владу. Вважає, що його хочуть знищити як підприємця

Фермеру з райцентру Драбів на Черкащині 47-річному Олександру Бірюку місцева влада підняла плату за оренду землі вчетверо. Він платив по 215 грн/га, а за новими розрахунками виходить 838 грн.

Бірюк орендує в районі дві ділянки, усього близько 200 га. Договір про оренду землі біля хутора Петровського дійсний ще три роки. Біля села Митлашівка договір закінчився в лютому. Його продовжили до кінця року після скандалу.

Весною Бірюк з'ясував, що його поле засіяв кукурудзою інший фермер, депутат облради 47-річний Сергій Буцько. Районна влада не реагувала на скарги. 26 травня Олександр Васильович приїхав під Драбівську адміністрацію з каністрою бензину в кабіні вантажівки. Погрожував самоспаленням. Договір продовжили. Бірюк в останні дні травня засіяв землю своїм зерном.

— У суботу був на полях. У мене ще буде найкращий результат по району. Кукурузка аж сміється. Така гарнюсінька. Мабуть, мені Бог помагає, — каже фермер.

Минулого тижня його викликали в район на засідання земельної комісії.

— Вимагають за оренду землі платити вчетверо більше. У додатковій угоді термін оренди на Митлашівському вказали до кінця року. Оренда на обох полях піднімається вчетверо. Кажуть, треба на гектар землі внести 9 тонн гною. Де ж його стільки набрати, як у районі немає корівників? Мене хочуть вижити, — говорить Бірюк. — Якщо не підпишу документів, договір про оренду розірвуть. А підпис означатиме, що вилечу в трубу. Загальна сума орендної плати буде близько 100 тисяч гривень у рік за одне поле. Не знаю, що робити. Збираюся їхати в Київ до президента. Хай я там тиждень чи стільки треба поживу, якось доб'юся, що вислухають. Буду говорити і за Буцька, що його не наказали. Хоч усі визнали самозахват землі, навіть губернатор Сергій Тулуб.

— Два роки тому прийнятий закон, що за землю треба платити не менше трьох відсотків від нормативної оцінки. Цей фермер платив півтора. У нас в області з цього року всі перейшли на 4,5 відсотка. А він відмовлявся. Йому нарахували по-новому, як усім. Орендна плату на рівні області. Чого це для нього робити виняток? Щодо гною, то йому лише рекомендують вносити, щоб не зменшувати продуктивність і родючість землі, — пояснює начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації 52-річний Вадим Рудишин.

Умови договору не можуть змінюватися до закінчення терміну, каже черкаський юрист 32-річний Костянтин Стратілатов:

— Запропонувати такі зміни може будь-яка сторона. Але якщо хтось не згоден, то вимагати не мають права. Законних шляхів заставити фермера платити більше у влади немає. Розірвати договір можна лише в судовому порядку. Але потрібно обґрунтувати причини. Відмова фермера не є причиною для цього. Закон на його боці.

Зараз ви читаєте новину «Фермеру вчетверо піднімають орендну плату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути