вівторок, 23 травня 2017 06:30

Фермер відновлює 300‑річну церкву

Фермер Микола Мотузюк реставрує 300-річну церкву у селі Мала Ростівка Оратівського району на Вінниччині. Храм майже розвалений. Його відновлюють за фотографіями й спогадами старожилів.

— Живу в селі з 1989 року. Тоді Покровський храм починав валитися, — говорить Микола Мотузюк, 60 років. — Спершу думав його знести й побудувати новий. Але передумав. Стіни цієї церкви багато пережили. Мають свою історію й енергетику. Закупив матеріали й почав реконструкцію. Майстрів зібрав з усієї України.

Під церквою не було фундаменту. Стояла на землі. Вимурували фундамент заввишки 80 сантиметрів. Будівлю піднімали кранами. Дах і підлогу переробляли повністю. Лишилися лише дубові стіни. Роботи хочемо закінчити за кілька років. У церкву вже приїжджає священик Київського патріархату із сусіднього села. Приходять люди.

Храм збудували у XVIII ст. Закрили з приходом у село більшовиків. Кілька разів проводили службу під час німецької окупації 1943 року. Потім приміщення не використовувалося.

Зараз ви читаєте новину «Фермер відновлює 300‑річну церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути