пʼятниця, 02 грудня 2016 00:20

Фасад драматичного театру нагадує крематорій
2

Так має виглядати театр за проектом архітектора Олега Дроздова. Заклад відкриють у травні 2017 року
Фото: ФОТО З САЙТА www.112.ua
Фасад театру на столичному Андріївському узвозі облицювали темно-зеленим металом, який клепали вручну. Зовнішній вигляд закладу не подобається киянам

Оновлений фасад Київського академічного драматичного театру відкрили на Андріївському узвозі 29 листопада. Має прямокутну форму з чорними стінами. Реконструкція триває з 2007 року.

Зовнішній вигляд закладу спричинив невдоволення киян.

"Це просто жах. Театр нагадує крематорій. Наш історичний район Поділ просто не заслуговує на таке чудовисько. Була в багатьох європейських містах. Там би люди з сорому згоріли, якби їхній театр так оновили", — пише киянка Юлія в соцмережі.

Театр створюють на базі купецького дому ХІХ ст. Повністю відкрити його мають навесні. Облаштують глядацьку залу, гримерки, кімнати для репетицій. Раніше своєї сцени заклад не мав. Виступали в різних залах Києва. Адміністрація працює у двоповерховому будинку поряд.

— На початку 2000-х добивалися, аби купецький дім віддали нам. Бо постійно змушені були орендувати сцени і микатися по столиці в пошуках приміщень для репетицій і вистав, — говорить директор театру Віталій Малахов.

Гроші на розбудову купецького дому під театр кілька разів передбачали в міському бюджеті. Два роки тому 165 млн грн виділила корпорація "Рошен". Доробити проект доручили харківському архітектору Олегові Дроздову, 50 років.

— Купецький дім був у поганому стані. Останні десять років покинутий. Однак ми не змінювали саму будівлю й об'єм. Змінили лише її планування. Стіни облицювали темно-зеленим фальцем (вид металевого покриття, що клепали вручну. — ГПУ), — каже Дроздов. — Будівля вписується у дизайн вулиці. Виглядає, наче нова копійка.

— Ми ще перебуваємо у процесі будівництва. Чудово, що архітекторові вдалося витиснути з маленької плями максимально функціональний простір для роботи. Тепер зал розрахований на 280 місць. Хоча за минулим проектом їх було лише 120, — каже 40-річний Олександр Свистунов, головний архітектор Києва. — Сьогодні ми зіткнулися з першою реакцією людей. Проект далі буде виставлений на обговорення. Думки експертів і громади врахують. До повного відкриття ще є час, аби коригувати фасад.

— Театр треба демонтувати. Він — ніби слон, який увірвався у порцелянову крамничку, — говорить колишній начальник Головного управління охорони культурної спадщини КМДА ­Руслан Кухаренко, 58 років. — Архітектор знехтував основами забудови. Не дотримався параметрів висоти дому і принципів пропорціонування в історичній місцевості.

— Проект зробили з порушеннями. Його не представили на розгляд громадськості. Забудовник не врахував рекомендацій містобудівної ради, — каже мер Києва Віталій Кличко.

Зараз ви читаєте новину «Фасад драматичного театру нагадує крематорій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути