середа, 22 лютого 2012 06:45

Електроприлади треба вимикати з розетки

Як уберегти майно при відключенні та раптовому ввімкненні електроенергії, радить 25-річний Віталій Барчук, інженер з охорони праці "Вінницьких міських електромереж".

— При похолоданні люди вмикають додаткові електрообігрівачі, мережа перевантажується. Із 7.00 до 10.00 і з 17.00 до 20.00 працює в аварійному режимі. Щоб не відключилася електрика, не варто в цей час користуватися пральними та посудомийними машинами, прасками, електрочайниками, пилососами.

Як уберегтися від відключення?

— Звичайні абоненти — це споживачі третьої категорії. Вони можуть бути знеструмлені до 24 годин. Споживачі другої категорії — до 1 години. Щоб отримати другу категорію, споживач має обґрунтувати, що довго не може обходитися без світла. Приміром, має підлогу з підігрівом, насос на воду чи опалення. Є споживачі першої категорії — установи, які без струму не можуть і хвилини. Це лікарні, пологові будинки, відділення Національного банку, міліція, "Водоканал". Вони підключені до дизельних електростанцій або акумуляторів. У разі аварійного вимкнення перемикаються на інші джерела протягом секунд.

При вимкненні не працюють життєво необхідні прилади. Люди зазнають дискомфорту.

— Якщо вентиляція примусова, вона не працюватиме. Але в багатьох будинках вентиляція не потребує електрики. Сигналізація у магазинах та установах обладнана акумулятором, який розрахований на добу роботи. Сигналізація з магнітним або магнітномеханічним замком, яку ставлять на будинки, ворота, гаражі, домофони, вимкнеться, але не заблокується. Завод-виробник передбачає вимкнення.

Траплялися випадки, коли псувалася навіть вимкнена техніка.

— Електроприлади треба вимикати з розетки. На ніч витягувати з розеток усе, окрім холодильника. Тоді можна бути впевненими, що напруга їх не пошкодить. Під час грози, щоб не заземлити заряд, треба вимикати антену. Біля лічильника варто поставити реле напруги, яке регулюватиме такі "стрибки".

Прилади псуються і при раптовому включенні.

— Коли з'являється світло, одночасно вмикаються всі пристрої. Через це напруга у мережі замість 220 ледь сягає 150 ват. При такій напрузі холодильник може не включитися. А якщо і включиться, то нагріватиметься, "добиратиме" потрібну потужність. Як перегріється — перегорить. Тому при появі електроенергії не можна вмикати всі прилади одразу. Краще перечекати пару хвилин.

Зараз ви читаєте новину «Електроприлади треба вимикати з розетки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути