пʼятниця, 02 серпня 2013 06:45

Екс-депутата Петра Мельника затримали за хабар

Ректора Національного університету Державної податкової служби, колишнього народного депутата 56-річного Петра Мельника 27 липня затримали міліціонери. Звинуватили у вимаганні 40 і 80 тис. грн із батьків двох абітурієнтів. У кабінеті вилучили $30 тис. Того ж дня ректора доправили до лікарні з блокадою серця.

Екс-нардеп має три будинки в селі Дмитрівка, за 25 км від столиці. У триповерховому мешкає сам. Інші належать синові й тещі. У дворі Мельника є садок із шашличною, тенісний корт, пасіка, господарчі будинки, басейн. Обійстя займає майже 1 га у селі, де сотка землі коштує $3,5 тис.

— Хата Мельника в кінці вулиці, — біля сільмагу на вул. Лісній розмовляють двоє жінок. — Там є такий прогончик. Колись то був мій город. Мельника ми всі знаємо, він завжди вітається, як їде з города (городом у Дмитрівці називають Київ, куди їздять на роботу більшість місцевих. — "ГПУ"). Але не пишіть, що це ми вам сказали. Зараз таке врем'я, що можуть і втопити.

Навпроти будинку Петра Мельника сусідка годує курей.

— Он человек неплохой, — розповідає 68-річна Людмила Іванівна. — Как говорят, с хлебом и солью. Мне помогал в сугубо личном деле. На праздники всегда приезжает с артистами, люди довольны. Я раньше работала в садике, так он детям игры привозил. Недавно сюда приезжала его дочь. Очень приятная девочка.

На вул. Новій зустрічаємо літню жінку з пакетом продуктів.

— У него тут везде охрана, — відмахується, представлятися відмовляється. — Люди пытались устроить детей в его университет, так он деньги просит даже с местных. Как-то из-за него мы две недели сидели без света средь зимы. Он себе крышу растапливал, поэтому наш трансформатор вечно вырубался. Только свет включится — хлоп и нет. Электрики не могли установить причину. Думали, дерево свалилось, а оказалось, Мельник тайно подключился. Видите ли, ему своего электричества мало. Из-за него некоторым генераторы пришлось покупать, люди только бензин на тысячи гривен приобрели.

Жінка підходить до будинку Петра Мельника, оздобленого червоною лицьовою цеглою.

— Видите: прихватил участок леса, — показує. — Купил, приватизировал и ограду поставил. Теперь охранники не пускают местных. Мельник живет тут давно. Мы переехали 17 лет назад, он уже был. Возле себя дорогу заасфальтировал. На нашей улице тоже положили благодаря ему, у него там второй выезд.

Жінка доходить до хати. Навпроти маєток із чорними мармуровими колонами.

— У нас тут олигархи быстро строятся. Думала, это какой-то музей, а оказалось, что дом. На крыше даже вертолетная площадка предусмотрена.

На сусідній вулиці зустрічаємо жінку з бутлями води.

— А мені яка користь з того, що він хати собі вистраює? — махає рукою. — У нас він концерти всякі влаштовував. У Боярці перед виборами такі гуляння були, що аж билися.

Повз сільмаг у блакитному халаті йде 73-річна Катерина з вул. Мічуріна.

— Мельника у нас усі знають, — каже. — Бо такої хати ні в кого нема. Років 10 назад купив два будинки біля лісу. Зніс їх і побудував таке страшиліще. Зараз ще одну строїть, біля моєї подруги Галі.

500 гривень коштувала позаторік "п'ятірка" за екзамен в Ірпінському університеті, каже його випускниця киянка 24-річна Юлія.

— Ніхто в заліковку зараз гроші не кладе. Викладач дає рахунок, кладеш на картку і фотографуєш чек. Перед сесією біля терміналів "Приватбанку" черги стояли. Вступ на факультет податкової міліції коштував 8 тисяч доларів. Татові дозволили 5 заплатити одразу, а решту віддати до Нового року. Але я вступила на дешевший, юридичний, за 5 тисяч доларів.

— Петра Володимировича хтось підставив, — вважає студент третього курсу Сергій, 20 років. — За вступ давали не більше 5 тисяч доларів. Хіба це гроші? Попробуй у Києві вступити на державне за 40 тисяч гривень. Я теж платив і не шкодую.

Лікується в палаті Луценка

Одразу після затримання Петрові Мельнику стало зле. Його доправили до відділення токсикології столичної лікарні швидкої допомоги. Поклали в палату на четвертому поверсі. Її вікна заґратовані.

— Іменно там Мельник і лежить, — у вівторок каже огрядна жінка в білому халаті. Із колегою їдять морозиво у дворі лікарні. — У ту палату кладуть всіх ув'язнених і тих, хто перебуває під вартою. Там лежав Юрій Луценко. Самого Мельника ми не бачили. Коли його привозили, міліціонери всіх розігнали. Навіть працівників не пускали. Його цілодобово охороняють.

— Я нічого не скажу, мені проблеми не потрібні, — каже завідувачка відділення 57-річна Алла Боголом.

Із палати Мельника виходять двоє міліціонерів. Ще троє лишаються всередині. Один викликає ліфт. Інший навстіж відчиняє двері палати ректора. Двоє працівників клініки "Борис" у жовтих футболках вивозять його на каталці. Мельник лежить горілиць. Він у білій сорочці, ноги прикриті ковдрою з малюнком шкіри леопарда. Обличчя червоне, очі заплющені. Його спускають униз ліфтом. Перед входом чекає реанімобіль.

— Зараз його стан стабільний, — один із працівників клініки "Борис" застрибує в автівку і затягує каталку всередину. Біля водія сідає міліціонер, ще двоє — біля Мельника. "Швидка" від'їжджає. Її супроводжує автозак.

— Це Мельника на суд повезли? — біля дверей лікарні високий чоловік відкриває пляшку кока-коли. Представляється Валентином. — Усі чиновники однакові. Жодного не бачив, щоб їздив на "жигулях" і жив у "хрущовці". Мають вілли і дорогущі машини. В Україні всі хабарі беруть. Але Мельник, видно, перейшов дорогу комусь сильнішому.

Світлана КОРЖЕНКО

Програв вибори

Петро Мельник родом із села Ремчиці Сарненського району Рівненщини. Доктор економічних наук, заслужений економіст України, професор. Має орден "За заслуги" першого ступеня, який вручив президент Віктор Янукович.

1976-го закінчив Ірпінський індустріальний технікум, за два роки почав там працювати викладачем, 1991-го очолив заклад. За 22 роки роботи технікум отримав найвищий рівень акредитації, зараз називається Національний університет Державної податкової служби України.

Автор понад сотні наукових робіт і 16 підручників з оподаткування. Член Партії регіонів, депутат Верховної Ради двох скликань.

2012-го на виборах Обухівського міського голови Мельник силою виштовхав із дільниці нардепа-"нунсівку" Ірину Геращенко, яка спостерігала за голосуванням.

Зараз ви читаєте новину «Екс-депутата Петра Мельника затримали за хабар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути