Ексклюзиви
пʼятниця, 19 лютого 2016 00:40

До тестування готуються за місяць

Автор: Валентина Мураховська
  Абітурієнти роздивляються програми факультетів в актовій залі Донецького національного університету. На день відкритих дверей торік сюди прийшли понад 500 осіб. Вуз два роки тому переїхав із Донецька у Вінницю
Абітурієнти роздивляються програми факультетів в актовій залі Донецького національного університету. На день відкритих дверей торік сюди прийшли понад 500 осіб. Вуз два роки тому переїхав із Донецька у Вінницю

— Торік вступала моя двоюрідна сестра. Ніхто не вірив, що пройде на бюджетне навчання. Всі однокласники мали по п'ять репетиторів, а вона — жодного, — розповідає 17-річна Тетяна Драч із Вінниці. — Дехто погано склав іспит з української мови і не вступив. А деякі студенти продовжують ходити до репетиторів, бо після шкільної програми нічого не тямлять у математиці.

Тетяна готується до тестування, як і сестра.

— Вона їздила на дні відкритих дверей у вузах Вінниці і сусідніх областей. Там спілкувалася з викладачами, слухала лекції. Дивилася, хто їй подобається, хто ні, — пояснює Тетяна. — Коли відвідала багато університетів, завела блокнот і туди вписувала свої зауваження і вподобання. У березні пішла на підготовчі курси при університеті. Там посилено вивчали українську мову, математику й історію. Ці ж предмети здавала на тестуванні. Готувалася за двома напрямками: економічний і програмування.

Підготовчі курси при університетах коштують від 1400 до 1700 грн. Ціна залежить від тривалості та кількості предметів, які викладають.

— Я також записалася на курси, — говорить Тетяна. — Одразу обрати факультет важко. До літа не повідомляють кількість бюджетних місць, але напрям можна вибрати під час днів відкритих дверей. Я ходила в Політех і Вінницький педагогічний. Ще збираюся в Донецький університет. Також читаю всі студентські групи в соціальних мережах. Там обговорюють стиль викладання, спілкування зі студентами, хабарі. Зрозуміла, що найдемократичніші викладачі в Донецькому університеті. Там багато молодих спеціалістів. Вони спілкуються на рівні студентів, доступно пояснюють матеріал.

Тетяна планує стати економістом або журналістом. Вивчає українську й англійську мови, математику.

— Після підготовчих курсів можна отримати 10 додаткових балів до ЗНО. Також університет гарантує їх випускникам першочергове зарахування за рівної кількості балів. Задають багато. Весь тиждень маю чим зайнятися, — каже дівчина. — До того ж торік абітурієнти складали рейтинг вузів і професій. На той час треба вирішити, куди хочу насамперед.

Дні відкритих дверей проводять також технікуми. До навчання у спеціалізованих закладах слід готуватися заздалегідь.

— Наші абітурієнти здають екзамен на професійну придатність, — каже директор Козятинського міжрегіонального залізничного училища 61-річний Андрій Стецюк. — Тому треба пройти спеціалізоване обстеження. Заяву на вступ до училища можна написати одразу на дні відкритих дверей. Знайомимо абітурієнтів із викладачами, проводимо екскурсію, наші учні готують концерт. Училище — один з найбільших навчальних закладів області. Наші випускники отримують дипломи міжнародного зразка і можуть влаштуватися за кордоном без додаткових іспитів. Працюють у Казахстані, Словаччині, Польщі. Вступати до технікумів вигідно, бо після закінчення можна одразу стати студентом університету. Наших випускників беруть на третій курс транспортного вузу в Києві. Можна отримати дві спеціальності, безкоштовно навчитись водити автомобіль і отримати посвідчення водія.

6000 гривень на місяць витрачає родина випускника на оплату послуг репетиторів. Найчастіше діти вивчають українську й англійську мови, математику, історію. Година занять коштує від 80 до 100 грн.

38 400 абітурієнтів цього року очікують у Вінницькому регіональному центрі оцінювання якості освіти. ­Торік тестування тут проходили лише 32 тис. осіб. 2016‑го всі випускники здаватимуть обов'язкові тести з української мови та математики чи історії на вибір. Реєстрація на ЗНО триває 33 дні. Завершиться 4 березня. Документи подають школи. Також цьогоріч скасували поглиблений рівень тестування.

Зараз ви читаєте новину «До тестування готуються за місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути