вівторок, 15 січня 2013 05:30

Дмитра Павліченка не випускають із камери на прогулянку

— Стільки кави накупили, що в мене вода кінчилась. Тут прямо очередь із хлопців у футбольних шарфах стояла, — мне 2 грн у руці продавець кіоску з випічкою "Форнетті" біля в'їзду до Апеляційного суду міста Києва, що на Солом'янській площі. У понеділок, 14 грудня, тут розглядають справу Дмитра та Сергія Павліченків. Адвокати подали скаргу, вимагають скасувати вирок.

Біля входу до суду з десяток хлопців у шарфах "Динамо" п'ють каву. За ними стежать п'ятеро міліціонерів із собакою. Площу по периметру патрулюють кілька десятків правоохоронців, автомобілі Державтоінспекції припарковані на тротуарі біля будівлі.

О 9.30 восьмеро фанатів залазять на постамент пам'ятника працівникам Міністерства внутрішніх справ. Розтягують банер "Волю Павліченкам", монтують дві колонки. Біля них збирається натовп — із тисячу чоловік. Серед них народний депутат від "Свободи" Андрій Мохник та колишній політв'язень Євген Сверстюк.

— Чув, що Павліченків не привезли, напевно, бояться. Хоча нас тут сьогодні небагато. Коли був марш, ми пів-Києва перестрахали. Сьогодні в усіх універах почалося навчання після канікул. Більшість моїх знайомих мусили зранку бути там, — збиває сніг із взуття 19-річний Тарас. — Ми — за справедливість суду, нехай знайдуть справжніх убивць, а не перших ліпших.

Суддю Шевченківського райсуду столиці Сергія Зубкова вбили у березні позаторік у власному будинку. Вбивці втекли. Через три дні затримали Дмитра Павліченка та його сина Сергія. Зубков виніс рішення про знесення прибудови до їхньої столичної квартири. Після шести місяців слідства, торік у жовтні, Голосіївський райсуд столиці засудив Дмитра до довічного ув'язнення, а Сергія — до 13 років тюрми.

Сергій був членом "динамівського" фан-клубу. Футбольні фанати провели на підтримку Павліченків близько 120 акцій протесту в різних містах України та Європи. Остання відбулася 13 січня.

Апеляцію починають розглядати із запізненням на годину. В цей час акція на площі закінчується, фанати розходяться. Головуючий суддя В'ячеслав Дзюбін приходить о 11.08, його затримали на суді в іншій справі.

У невелику залу набиваються близько 30 чоловік. Суддя 5 хв. зачитує матеріали. Каже, Павліченків не привезли на суд, бо немає їхнього клопотання.

— Суд постановив провести часткове судове слідство у рамках справи Павліченків. 23 січня об 11.00 доставити підсудних до зали засідання Апеляційного суду столиці для проведення допиту і дослідження матеріалів справи в частині показань засуджених, наданих ними в суді першої інстанції, — тихо читає з листка В'ячеслав Дзюбін.

За його спиною зашторене вікно, що виходить на Солом'янське кладовище.

— Это уже небольшая победа, что суд начнет частичное следствие, — каже після засідання Тетяна Шевченко, адвокат родини. — Дмитро та Сергій подавали клопотання про присутність на суді, але всі клопотання чомусь не доходили.

Правозахисник Володимир Широченков говорить, що Павліченків не привезли на засідання через вказівки зверху:

— У меня есть информация, что Дмитрий уже два дня не выходит на прогулки, якобы у него в камере не открывается дверь. Вот так власть хочет остудить накал вокруг этого дела. Вы должны понимать, что дело, в котором ни один свидетель не узнал подсудимых, пахнет фальсификациями.

Зараз ви читаєте новину «Дмитра Павліченка не випускають із камери на прогулянку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути