вівторок, 01 лютого 2011 11:45

"Діставали голку та казали, що під нігті заганятимуть"

  Жанна  Стемпіцька
Жанна Стемпіцька

Близько місяця перебувають у слідчому ізоляторі в Запоріжжі 13 активістів всеукраїнської громадської організації "Тризуб". Їх підозрюють у підриві місцевого пам'ятника Йосипу Сталіну.

Там сидить і "свободівець" Юрій Гудименко, у Полтавському СІЗО — "тризубівець" Ігор Загребельний. Василь Сухов із громадської організації "Грат" каже, що у кожного є свій адвокат, усі отримують передачі. Проблеми є із Пилипом Тараном, старшим сином керівника "Тризуба" Андрія Стемпіцького, — до нього припинили пускати адвоката.

— Після затримання бачила його один раз 9 січня у Рогатині на Івано-Франківщині, — говорить мати 39-річна Жанна Стемпіцька. — У Пилипа був адвокат Володимир Прудовський. Сказали, що син відмовився від нього й провели судове засідання. Адвокат не може потрапити до Пилипа та спитати, чому він відмовився. Без нього не можна передати передачу. Слідчий каже, що зараз йде перевірка Генпрокуратури, вона забрала усі справи.

Чи відпустили двох інших ваших синів, яких також арештовували?

— За три дні після арешту відпустили молодшого Микиту. 16-річну дитину я забрала у стресі. Усю дорогу додому плакав. Розповідав, коли заарештували, то йому зав'язали очі, натягнули шапку та капюшон, вдягли наручники. Сказали, щоб ні з ким не спілкувався, щоб ніхто не знав, хто він. Каже, що не били. Давали похльобку, яку неможливо їсти. Раз дали макарони із сарделькою. Зараз повернувся до футболу, ходить до школи.

Середнього сина, Володимира, через добу після затримання відпустили, потім знову забрали на добу. Вимагали, щоб на Микиту написав, що він є активний "тризубівець". Погрожували, психологічно тиснули. Діставали голку та казали, що під нігті заганятимуть, якщо не напише. Але цього не зробили. Він сказав, що нічого про молодшого не знає. Не надали ніяких звинувачень, не повертають особистих речей, не викликають на допити. Ситуація незрозуміла. Ми написали скарги.

Де ваш чоловік?

— В Івано-Франківському СІЗО. Має двох адвокатів. З ними зустрічається без слідчого. Кажуть, що виглядає чоловік непогано, не скаржиться. Ще немає заключення експерта з приводу зброї, яку в нього вилучили. Попередньо — це вогнепальна зброя, експерт має сказати, чи може вона стріляти справжніми набоями.

Які перспективи справи?

— Поки що тероризм не прив'язують. А то губернатор Вишиванюк вже заявляв, що терористична група робила замах на життя Януковича. Адвокати кажуть, що повинно все вирішитися позитивно. Може, умовним терміном, а може, виправними роботами.

Зараз ви читаєте новину «"Діставали голку та казали, що під нігті заганятимуть"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути