вівторок, 19 липня 2011 00:30

"Де є іспити, там є корупція"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Абітурієнти подають документи у Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка 5 липня. Приймальна комісія працює на проспекті Глушкова, 4е
Абітурієнти подають документи у Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка 5 липня. Приймальна комісія працює на проспекті Глушкова, 4е

Із 1 липня триває вступна кампанія у вищі навчальні заклади. Про її особливості говоримо з Ольгою Айвазовською, 29 років, керівником громадянської мережі "Опора". Ця організація відстежує зміни в освітньому процесі.

— Ускладнила вступ електронна система подачі заяв. Задум, коли заяву до вузу можна подати через інтернет, вдалий. Але систему неналежно підготували й перед запуском не випробували. Програма часто давала збій і студенти не могли зареєструватися. Слабо продуманий і юридичний бік справи. Невідомо, електронна заява є документом чи ні. Хоч система чудово себе зарекомендувала в багатьох країнах: США, Франції, Німеччині. В Європі абітурієнти мають спеціальні картки, за допомогою яких ставлять електронний підпис.

Цього року дуже мало випускників шкіл. Вузи відчувають брак абітурієнтів?

— Їх на 200 тисяч менше, ніж торік. Боротьба за місця розгорнеться в найпрестижніших вузах. У регіональні університети підуть менше. У цих закладах можливий недобір на відділеннях геології, географії, хімії та математики. Популярними залишаються юридичний та економічний напрями.

Торік найбільшою проблемою були черги а приймальних комісіях. Позаторік — непродуманий вступ для пільговиків. Що цього року?

— Будуть хабарі на екзаменах у абітурієнтів, які не складали ЗНО. Та на внутрішньо університетських іспитах. Їх складають на творчі спеціальності: журналістика, режисура тощо. Торік ми перевірили журналістику в шести вузах. Часто бачили таке: середній бал абітурієнта у школі 4–5, тобто він навіть писати правильно не вміє, а в університеті за іспит — максимальний бал. Де є іспити, там є корупція.

Як вирішили питання з пільговиками?

— Їм виділено 25 відсотків місць. Якщо на одну спеціальність іде, скажімо, 40 відсотків пільговиків, то між ними починається конкурс. Пільги можуть не спрацювати. Учасникам Малої академії наук і Всеукраїнських конкурсів, додаватимуть бали до сертифікати. Торік вони йшли поза конкурсом. Це було несправедливо, бо не завжди в учасника Всеукраїнських конкурсів з усіх предметів найвищі бали.

У приймальних комісіях кажуть, що цього року багато вступників із найвищими балами у сертифікатах. Корупція перейшла туди?

— Поки що рано робити висновки. Але ЗНО себе виправдало і корупція там виключена. Кажу, як людина, що знає систему зсередини.

За нинішньою системою легше вступити без грошей?

— Так, особливо тим, хто має високі бали за ЗНО. Учням із низьким результатом і впливовими батьками стало складніше, бо всі роботи мають спеціальні шифри. Майже неможливо передбачити, хто їх перевірятиме.

За курси при вузах запровадили додаткові бали. Чи не ставить це абітурієнтів у нерівні умови?

— Це легалізована купівля додаткових балів. Ми виявляли, що у 100 відсотках випадків студентам додатково до сертифіката ставлять 20 балів після проходження курсів, хоча в умовах сказано: може отримати до 20.

Результати будуть 10 серпня

Документи можна подавати у п'ять вузів, на три спеціальності в кожному.

До 17 липня приймали документи в тих, хто складатиме внутрішньо університетське випробування. До 23 липня — у випускників попередніх років, які не складали тестів. До 31 липня — хто пройшов ЗНО.

1 серпня у вузах вивісять списки тих, хто проходить за балом. Абітурієнти матимуть п'ять днів, щоб донести оригінали документів. Через два дні приймальна комісія оприлюднить уточнений список. Після цього відведено ще два дні для донесення паперів. Після 10 серпня зараховують вступників на платну форму навчання.

 

Зараз ви читаєте новину «"Де є іспити, там є корупція"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути