вівторок, 07 червня 2016 06:55

"Чоловік всі дєтскі гроші забирав. Мене бив"

Автор: Тетяна САРАХАН
  Триповерховий будинок підприємець Ольга Череватова купила за 60 тисяч доларів. За місяць відремонтували два поверхи
Триповерховий будинок підприємець Ольга Череватова купила за 60 тисяч доларів. За місяць відремонтували два поверхи

— Вирвалася з пекла сюди. Тут спокойно їм і сплю з дітьми, а ­вдома ступити не могла без розрішенія ­чоловіка. Забороняв говорити з родичами й сусідами. Всі дєтскі гроші забирав. Мене бив, — каже 38-річна Антоніна Шевченко з села Шляхова Бершадського району на Вінниччині. Виховує синів 2-місячного Віталія і 9-річного Володимира та доньку Алісу, 1 рік. Утекла від чоловіка до кризового центру "Дім Мама". Його відкрили 1 червня в селі Лука-Мелешківська Він­ницького району. Поселяють жінок із дітьми, які не мають житла чи втекли від чоловіків.

Будинок для центру купила вінни­цький підприємець 33-річна Ольга ­Череватова. За 3-поверховий дім віддала $60 тис.

— Власник скинув 10 тисяч доларів, коли почув, для чого дім оглядаю, — згадує Ольга Череватова. — Про будинок сімейного типу думала з часу, як хотіла всиновити дитину. За законодавством, мала би постійно бути з дітьми. Тоді вирішила по-­іншому рятувати жінок, яким нікуди дітися.

Будинок розташований на горбку поряд із лісом та річкою. Навколо — фруктовий сад. У пофарбованих автомобільних шинах висаджені квіти. Перед входом є кілька дитячих візків, гойдалка.

За інтер'єром приміщення нагадує дитсадок. На стінах відбитки дитячих долонь, намальовані тварини, повітряні кульки. Чути запах лаку. Ним покривають дерев'яну підлогу, сходи.

— За місяць все довели до ладу. Хотіли встигнути до дня захисту дітей. Два поверхи готові, третій доробимо згодом. Розмістимо 25 сімей. Волонтери везуть дитячі речі, а попередній власник лишив ліжка й побутову техніку, — говорить Ольга.

Антоніна Шевченко має окрему кімнату з шафою, столом, стільцями, ліжками та колискою.

— Тут поживу рік. За цей час старший синок закінчить четвертий клас. Я розведусь з Тарасом. А на зекономлені дитячі гроші куплю хату в своєму селі Устя, — розповідає Антоніна. — Тут дають безплатні лікарства, харчі. Як виїжджала з села, голова з людьми зібрали нам шість ящиків продуктів.

Донька Аліса грається радянською лялькою із заплутаним волоссям. Загортає її в ковдру. Володимир колише брата.

— Устаю о п'ятій-шостій ранку, як Віталік встане. Погодувала й біжу на кухню готувати сніданок. Потім прибираю, стіраю. Так і день минає, — усміхається Антоніна.

У дворі буде господарство. Придбають козу й курей. Почистять ставок, облаштують дитячий майданчик.

— Із жінками укладаємо договір на місяць, щоб не розслаблялися, — додає Череватова. — У нас не санаторій, де можна полежати. Є розпорядок і графік чергувань. Хтось няньчить дітей, а хтось готує обід і прибирає. Головне — мати не повинна пити й курити.

Жінкам із дітьми до 3 років можуть жити тут до 18 місяців. Приїздять із різних регіонів України, є іноземки. Їх навчають шиттю, бухгалтерської справи, кулінарії та перукарського мистецтва.

Зараз ви читаєте новину «"Чоловік всі дєтскі гроші забирав. Мене бив"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути