вівторок, 29 березня 2016 00:30

"Через сморід перестала спати ночами"
2

Смітник в Оболонському районі виявили наприкінці лютого. Туди незаконно звозять будівельні матеріали, пластик та продуктові відходи
Фото: ТАРАС ПОДОЛЯН

— Дихати не можна через це звалище. Особливо, коли сміття підпалюють. Відчуття — ніби стоїш у мусорці і вдихаєш дим, — каже киянин 37-річний Олександр Купрієнко. Живе на просп. Героїв Сталінграда в Оболонському районі. За 2 км від його дому на 50 га розташоване стихійне сміттєзвалище. Жителі району незаконно звозять туди будівельне сміття, лампи, автошини, недоїдки. Найбільше — пластику. Його часто підпалюють.

У столиці понад 10 незаконних сміттєзвалищ. Більшість — неподалік житлових будинків. Через це сміття у місті розмножуються пацюки. Забруднюються ґрунтові води. Під час горіння непотріб виділяє токсини, що призводять до онкологічних захворювань, кажуть екологи.

Смітник в Оболонському районі виявили наприкінці лютого. Розташований на вул. Богатирській, неподалік житлового кооперативу "Чорнобилець". За 10 м від звалища — водозабір, що постачає питну воду до правобережної частини Києва.

— Коли сміття палять, сажа потрапляє в питну воду. Люди певно труїлися. Але важко сказати, наскільки ситуація є серйозною. Водопровідна станція — це режимний об'єкт. Туди нікого не пускають і нічого не кажуть, — говорить Олександр Соколенко. Погоджується показати смітник. Їдемо до нього 10 хв. автобусом №41.

Територія звалища огороджена металевим парканом. Сторожова будка оббита клейонкою.

— Наскільки знаю, то цей смітник хтось спеціально створив, щоб заробляти гроші. Зазвичай біля будки стояв сторож, який зустрічав автівки зі сміттям і брав гроші за право викинути його на території. Скільки платили — не знаю, — поправляє окуляри Соколенко. Смикає за ручку вхідних дверей. — Дивно, але нікого немає, — стинає плечима.

До будки під'їжджає "газель".

— Рєбята, почому сміття викинуть стоїть? Занімаюся строітєльством, то хтозна, куди ці всі відходи дівати, — вилазить з авто гладкий чоловік. Сприймає нас за охоронців звалища.

— Таким не займаємося. Їдьте на легальний смітник, — кажемо. Чоловік спльовує, мовчки їде.

Протоптаною дорогою йдемо територією звалища. Тхне горілим. Троє чоловіків у брудних куртках дістають тротуарну плитку з купи сміття. Затуляються руками, коли намагаюся їх сфотографувати.

— Хто вас сюди без хазяїна пустив? Вон ідіть, — кричить один із них. — Господар приїде, тоді будете ходити тут.

Кілька разів перепитую, хто власник звалища. Чоловіки тікають.

— Через сморід смітника перестала спати ночами. Нанюхаєшся диму й лежиш, як прибитий, — каже 37-річна Ольга Яременко, живе поряд зі смітником. — Раніше тут було свіже повітря, а зараз треба кожну щілину у вікнах затикати, аби дим не заходив. Купу разів зверталася в районну адміністрацію. Реакції — нуль. Хоч продавай квартиру і переїжджай в інший район. Але батьки проти. Все життя на Оболоні прожили.

— Територія, де розташований смітник, належить кооперативу "Чорнобилець-2005". Ґрунтові води — неглибоко. Аби там будуватися, потрібно збільшувати товщину шару ґрунту. Це дорого, тому керівники кооперативу заохочують, аби туди вивозили сміття. Потім планували присипати його землею, — каже Дмитро Білоцерковець із міського департаменту благоустрою. — Як тільки взнали про це, направили туди екологічну інспекцію. Має порахувати збитки. Відповідальність понесе кооператив.

114  000 гривень штрафу заплатили кияни з початку року за викидання сміття у неналежних місцях. Порушників затримують інспектори з благоустрою райадміністрацій. Розмір штрафу залежить від об'єму викинутого. Становить 850–1700 грн.

За звалища відповідають районні адміністрації

— За київські звалища відповідають районні адміністрації, на території яких розташовані. Якщо виявили незаконний смітник, звертайтеся до жеку чи ОСББ. Вимагайте вивезення непотребу, — каже Євгеній Русін із комунального підприємства "Київкомунсервіс". Займається вивезенням сміття. — Основна причина стихійних звалищ — мала кількість сміттєвих баків. Аби це виправити, до кінця року встановимо в місті 2500 баків двох типів. В одні можна викидати скло, метал, папір та пластик, в інші — решту відходів.

Зараз ви читаєте новину «"Через сморід перестала спати ночами"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути