пʼятниця, 02 липня 2010 07:51

Через 40 років в Україні з"являться пустелі

 

За останні 15 років середня літня температура збільшилася на 1,5°C. Цьогорічний червень синоптики назвали найспекотнішим із 1946 року. Липень–серпень прогнозують ще жаркішими.

— Підвищення температури пов"язано зі змінами клімату. Шкідливі викиди в атмосферу з 1990 року зросли в три рази, — каже київський кліматолог Михайло Верьовкін, 45 років. — Посилює спеку забудова міст. Трава і дерева вбирають сонячні промені й охолоджують повітря, а будинки, асфальт, навпаки, нагрівають. Тому в місті на 5–10 градусів тепліше, аніж у полі чи в лісі. Через нагріте повітря над містом постійно висить смог, атмосфера не може переносити брудні хмари. Із грозами та дощами шкідливі речовини потрапляють у ґрунт і отруюють його.

Через 40 років середня температура в Україні може перевищити 30°C. За таких умов зміняться природні зони. Ліси відійдуть на північ, у них стане більше листяних дерев, які краще переносять спекотну погоду. Степи перетворяться на напівпустелі. На сході та півдні дощів майже не буде, вони туди не доходитимуть. Більшість річок висохне, трави замінять пустельні рослини — кактуси та верблюжа колючка. Тоді як на півночі та заході дощів буде багато. Від повеней до кінця літа потерпатимуть Карпати. Бо до них доходить вологе атлантичне повітря. Спека спаде лише наприкінці вересня.

Михайло Верьовкін каже, синоптики помилилися, коли наприкінці весни спрогнозували холодне літо.

— Через часті виверження вулканів, зокрема вулкану в Ісландії, хмари мали закрити небо від сонячних променів. Але цього не сталося, бо на сонці почалася сильна активність.

Спека спаде наприкінці вересня

Одеський метеоролог Валентина Крашиліна, 39 років, очікує масштабних лісових пожеж на півдні України, адже температура зростає, а опадів там мало. Говорить, що спека в травні та зливи в червні — це прямий доказ важливих кліматичних змін.

— Найгірше, що невдовзі почне підніматися рівень світового океану. Першими постраждають острови в Тихому океані та дельта річки Ніл. Острови лежать дуже низько, за 40–50 років їх може затопити. Україну затоплення не зачепить, принаймні ще 100–150 років. Далі море може поглинути частину Херсонської та Одеської областей.

Зараз ви читаєте новину «Через 40 років в Україні з"являться пустелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути