середа, 19 серпня 2009 07:05

Чайку "Спас" підняли плавучим краном

Автор: фото: Оксана ЛЕВИЦЬКА
  Львів’янин Мирон Колодко вичерпує воду з трюму козацької чайки ”Спас” у херсонському порту
Львів’янин Мирон Колодко вичерпує воду з трюму козацької чайки ”Спас” у херсонському порту

У Херсонському порту на лівому березі Дніпра минулої середи вночі пішла під воду козацька чайка "Спас". Судно ще торік у вересні пришвартували на стоянці біля бази місцевого центру фізкультури та спорту інвалідів "Інваспорт". Член екіпажу Мирон Колодко, 60 років, виїхав зі Львова до Херсона, як тільки дізнався про затоплення.

— Увесь цей час за судном доглядав сторож із місцевих жителів, — розповідає Мирон Миколайович. — Він мав періодично вичерпувати воду, яка набиралася в трюмі чайки. Сторож захворів, два тижні не виходив на роботу і нікому про це не сказав. За цей час у чайці набралося стільки води, що вона пішла на дно. Спочатку занурилася на дно корма. Потім судно перекинулося на бік. На щастя, повністю не затонуло.

Під водою опинився двигун судна. Із бака витекла солярка. Екологи встановили, що безпеки для довкілля немає. У п"ятницю чайку підняли спеціальним плавучим краном. Його викликали з міста Очакова на Миколаївщині. Воду з судна відкачали.

— У п"яницю ввечері ми добралися на місце, а чайка вже стоїть на воді, — додає Мирон Колодко. — Територія навколо огороджена спеціальними плаваючими засобами. Уже сьогодні очевидно, що треба буде ремонтувати двигун, замінити електрообладнання.

Чайку "Спас" збудували козаки львівського товариства "Кіш" зі 180-річної модрини. Будівництво тривало 3,5 року в селі Раковець Пустомитівського району на Львівщині. Довжина судна — 20 м, ширина і висота бортів — 3,8 м, висота щогли — 14 м. Парус має площу 80 кв. м. Човен має поперечні лави, щоглу з вітрилом, 15 пар весел, носове і кормове кермо, вміщає до 70 людей. 2006 року чайку "Спас" уперше спустили на воду в Яворівському кар"єрі. Під час випробувань на міцність судно перевернулося. Тоді його піднімали за допомогою рятувальників.

2007-го козаки плавали на чайці до Грузії, торік здійснили мандрівку Дніпром. 2009-го планували пливти до Стамбула. Німецькі режисери запрошували їх на зйомки історичного фільму про Грецію.

— На жаль, не вдалося зробити документів, — каже Роман Рось, 37 років, отаман чайки. —  Наше судно нестандартне, тому тяжко пройти морський регістр. "Спас" залишиться пришвартованим у Херсоні.

Зараз ви читаєте новину «Чайку "Спас" підняли плавучим краном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути