пʼятниця, 27 липня 2012 05:15

Біля Українського дому голодують троє

26 липня, зранку, біля Українського дому на столичній Європейській площі  голодують троє чоловіків: вінничанин 63-річний Леонід Бровченко, львів'янин 47-річний Микола Голоско та черкасець 51-річний Михайло Тертичний.

— Отець Георгій із нами був три дні. Припинив, — каже Михайло Тертичний. Він голодує п'ятий день. — Я бодрий, нічого не турбує, до лікарів не звертався. Найважче було на другий день, живіт кавкав, їжу просив. Зараз води більше пити став, 3 літри на день. Раніше вистачало 1,5. Хотів п'ять днів протриматися, але відчуваю, що ще стільки ж зможу.

По воду голодувальники ходять до Олександрійського костелу. Він неподалік Українського дому.

— Ідемо на службу о 7.30, там і набираємо. Може тому, що вода освячена, легко голодування переносимо. У мене шостий день пішов, — розказує Микола Голоско. — Настроєні стояти до останнього. Я читав, що в Ірландії люди голодували 40 днів.

Чоловіки кажуть, що якась жінка збирає в перехожих гроші, начебто для них.

— Гладка така, у лосінах. Зараз її немає, десь пішла. Чіпляється до людей, просить для голодающих. Ми не їмо, нам гроші не потрібні, — каже Леонід Бровченко.

Біля Українського дому щодня чергують сім міліціонерів. Троє — біля загорожі на сходах. По двоє — на тротуарі біля переходу та через дорогу.

— Два амбали приходять, щоб нас уночі стерегти. Один Ігор із Тернопільщини. Йому років 40. Красивий, високий. Тут працює, а вночі на карематі біля наших розкладачок спить. Ще один Володя приходить. Лягає з іншого боку. Був охоронцем у Королевської, від неї пішов.

— Міняємося кожні 4 години. Навіщо? Стало комусь погано, викличуть нас, миттю приїдемо. По радіо як сказали, що вже припинили голодування, то всі наші зраділи. А чергування не скасували, — каже лікар "швидкої", що стоїть неподалік. Пояснює, що не має права говорити з журналістами, тому ім'я назвати не може.

У суботу о 19.00 біля Українського дому проведуть молебень на честь Дня хрещення Русі.

Зараз ви читаєте новину «Біля Українського дому голодують троє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути