четвер, 12 серпня 2010 05:26

Біля хмельницького пологового будинку розкопали склеп

Автор: фото: Михайло ПЕРКОВ
  Працівник товариства ”Меморіал”, ексгуматор Ярослав Михайловський показує череп, який знайшов у склепі біля пологового будинку в Хмельницькому. Вважає, там поховано багатого чоловіка
Працівник товариства ”Меморіал”, ексгуматор Ярослав Михайловський показує череп, який знайшов у склепі біля пологового будинку в Хмельницькому. Вважає, там поховано багатого чоловіка

Уранці 11 серпня у центрі Хмельницького на території пренатального центру почали розкопки. Там знайшли давнє поховання — склеп.

Напередодні на захоронення натрапили робітники, які проводили до лікарні каналізацію.

— Ми отбойніком зняли асфальт, витягли щебінь, землю. Дісталися силового кабеля. А він обложений кірпічом. Під ним — старий кірпіч. Я вдарив — а він і провалився. Заглядаю, там гробик, — розказує Анатолій Колесник, 47 років, слюсар-сантехнік фірми "Будхост".

Біля пологового працювали четверо робітників. Вони зателефонували керівництву. Повідомили у відділ охорони архітектурних пам"яток.

— Усі ремонтні роботи там призупинили, — говорить 31-річний Сергій Шпаковський, начальник відділу охорони архітектурних пам"яток Хмельниччини. — За старими планами міста, на початку XIX століття тут було кладовище.

200 років тому центр був околицею Проскурова — теперішнього Хмельницького. Потім місто розширилося і людей почали ховати за його межами. Цей цвинтар закрили.

До місця розкопок підходить ексгуматор, працівник товариства "Меморіал" Ярослав Михайловський, 37 років. Обстежує землю металошукачем.

— Немає жодної монети, — каже. Залазить у траншею. Відкопує землю, по одній витягує цеглини. Зазирає всередину. — Бачу труну. Тут кілька сотень цеглин. От якби я строївся... — всміхається. — Тоді цегла ліпилася вручну, випалювалася. Гарний будівельний матеріал. Під труною має бути подіум, — продовжує копати. — У мене бабка була медиком, а я лікувати не захотів, але в кістках розбираюся. О, бачу голову.

Це чоловік років 30–35-ти. Зуби мало стерлися, значить, гарно харчувався

Ярослав сокиркою відбиває кілька цеглин.

— Судячи з того, що труна оббита бахромою, тут похована заможна людина. — Опирається на краї траншеї, стає на залишки труни і пірнає у темряву. Працює у білих рукавичках. Михайловський єдиний фахівець в області, хто має ліцензію на розкопування могил. Розгортає дошки, дістає череп.

— А ось і перша знахідка для музею, — лунає з пітьми голос Ярослава. — Це нашийний галстук. У таких простолюдинів не ховали. Та й узагалі селян у склепах не хоронили. І труна гонорова. Судячи по зубах, це чоловік років 30–35-ти. У жінок зуби дрібніші. Вони мало стерлися, значить, гарно харчувався. Видно, був не останнім чоловіком у Проскурові.

Склеп завдовжки 2 м, завширшки — 1,5.

Навколо збираються лікарі й пацієнти пренатального центру. Ніхто не знав, що тут було кладовище. Пологовий відкрили 8 жовтня 1938 року. Під час війни тут був концтабір, потім склади. А далі — знову пологовий будинок.

Зі склепу показується спітніла голова Ярослава:

— Там жарить, як у пеклі.

— Значить, покійний був грішник, — жартує хтось із натовпу.

— А золото є? — питають. — Ти кишені, кишені перевір.

Окрім краватки, нічого цінного у склепі не знайшли. Одяг струхлявів. У труні неушкодженими залишилися ще дві гомілкові кістки.

Скільки поховань на території пологового будинку — невідомо. У траншеї під каналізацію за 2 м від розкопок видніються старі цеглини іншого склепу.

Зараз ви читаєте новину «Біля хмельницького пологового будинку розкопали склеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути