вівторок, 20 квітня 2010 05:25

Авіарейсів до Європи чекають від суботи

"Виверження вулкана в Ісландії призвело до неможливості здійснення рейсів на ряд маршрутів повітряного простору країн Західної Європи. Просимо вибачення за тимчасові незручності. Пасажирам рекомендується звертатися у представництва авіакомпаній, рейси яких затримуються або скасовані".

Таке оголошення кожні 10–15 хв. від суботи лунає з гучномовців Бориспільського міжнародного аеропорту під Києвом. Три дні поспіль українці та люди, які приїхали до країни у справах, не можуть вилетіти. Авіарейси скасували через виверження вулкана в Ісландії. Вулканічний пил розлетівся на тисячі кілометрів у верхніх шарах атмосфери понад Європою.

У залах очікування в понеділок сидять багато індусів та китайців.

— Від суботи щодня приїжджаю в аеропорт. Очікую на рейс до Цюріха. Його щодня скасовують. Тому щовечора повертаюся в місто. Наступного дня — знову сюди, — розповідає в понеділок "ГПУ" англійською 55-річний швейцарець Дітор. Каже, до Києва приїжджав у справах із товаришем і подругою. Вивчають електронне інформаційне табло. Навпроти рейсів на Лондон, Париж, Таллінн, Брюссель, Відень і Прагу незмінні написи — "Скасовано".

— А що поробиш? Це ж природне явище, — каже Дітор.

Українці реагують на скасування рейсів емоційніше. До віконець довідки підходять переважно жінки. Час від часу розмови з персоналом аеропорту відбуваються на підвищених тонах, чути крик.

— Три дня жду, — розповідає "ГПУ" 35-річна Олена, жителька міста Кіровське на Донеччині. Поправляє сонцезахисні окуляри. — У суботу о шостій ранку прилетіла в "Бориспіль" із Донецька. Того ж дня мала вилетіти в Мілан. Аеропорт закрили. Спробувала винайняти кімнату в готелі поблизу. Там запропонували номер за 1500 гривень за добу. Винайняла квартиру на кілька діб у центрі Києва. Вийшло набагато дешевше, аніж біля аеропорту. Від суботи їжджу щодня на таксі й маршрутках у аеропорт і назад. Накаталася на понад 100 доларів. Їздити треба, бо по телефону "Бориспіль" взагалі не дає інформації. Кидають трубку або хамлять.



Таксі до Києва коштує 250 гривень


Економний обід у їдальні Бориспільського аеропорту  коштує 50 грн. Вареники з картоплею — 15 грн, котлета по-київськи — 24, 300-грамова пачка апельсинового соку — 30 грн.

Найдешевша маршрутка до столиці — 20-25 грн. Поїздка до Києва з таксистом-"нелегалом" — 200 грн, машиною таксофірми — 250 грн. Долар в аеропорту купують по 7,60 грн, продають за 7,89. У Києві — на 30 коп. дорожче.

Найдешевший номер у готелі "Бориспіль" за 500 м від аеропорту коштує 550 грн, найдорожчий — 1300.

Частина туристів вирішила пересісти з літаків на залізницю. Тому 17-18 квітня "Укрзалізниця" додала 48 вагонів на потяги сполученням до Варшави, Берліна, Москви та Кракова.

— Літаємо за всіма напрямками, окрім Західної Європи. На даний момент скасовано 37 рейсів на прибуття і 24 регулярні рейси на відправлення. Причина — закрите небо над Європою, — кажуть у прес-службі Бориспільського аеропорту.

До скасування рейсів через вулканічний пил "Бориспіль" приймав щодня до 300 авіарейсів.

Зараз ви читаєте новину «Авіарейсів до Європи чекають від суботи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути