середа, 23 січня 2013 05:45

Ярослав Базалій прилетів на День Соборності з Америки

— Я тут, бо підтримую Україну й не підтримую режим Януковича, через якого мені гидко жити в цій країні. Потрібно змінювати й азаровщину. Прем'єр говорить білоруською мовою, а має вивчити нашу. У 1990-х було піднесення, думали щось зміниться. Тоді хотілося свободи та вільних думок. Через нинішній режим це неможливо, — киянин 65-річний Олександр Дубровський на двох милицях через хворі ноги йде з лівого берега Дніпра в Києві мостом Патона 22 січня. Каже, добирався маршруткою з Лісового масиву, що за кілька кілометрів.

Він останній у колоні людей, яка о 8.15 у вівторок прямує до середини мосту. Назустріч їм — така ж група з правого берега. Майорять національні прапори з написом "Українська народна республіка". Чоловік із чубом-оселедцем б'є в литаври. Живим ланцюгом відзначають День Соборності України.

Олександра Дубровського просять взяти край прапора. Він стискає його вказівним і середнім пальцями, не випускаючи милицю. Пригадує, як у січні 1990-го українці утворили живий ланцюг, який з'єднав Київ і Львів.

— Осторожно, девушка, не спешите, а то дороги скользкие. Проходите, пожалуйста, — усміхається даїшник, років 35. На пішохідному переході на просп. Возз'єднання, що веде до мосту, жезлом показує водіям зупинитися.

Трохи далі в колоні йде киянин 37-річний Павло Тацій із донькою 3-річною Любиною. Він працює торговельним агентом. На День Соборності взяв відпустку.

— Я хочу, щоб Україна залишалася соборною та єдиною не тільки на папері. Якщо це буде святом для нинішнього покоління українців, то так воно буде й надалі. Хочу, щоб моя дитина це теж розуміла. Такі акції мусять змінювати свідомість людей, — каже Павло. Любина в рожевій куртці, замотана шарфом. Вона розглядає колону, махає українським прапорцем. — Ми не вперше виходимо з нею на дійства, пов'язані із захистом незалежності та мови. У день української писемності 9 листопада на Хрещатику відстоювали право спілкуватися українською мовою.

17-річна Вікторія Калинюк іде з правого берега у квітчастій хустці й чоботах на 9-сантиметрових підборах із платформою. Тротуар мосту вкритий льодовою кіркою, тому ступає обережно.

— Мої каблуки — це тактичний хід. Взуття на високій платформі не промокне. А каблуки зачіпаються за лід, не так слизько, — пояснює Вікторія. — Мені хотілося б, щоб люди повернулися до того бачення єдиної країни, яке було в часи козаччини. Жертвували життям заради Батьківщини. Тепер залишилося мало таких сміливців. Моя родина патріотично вихована. Я одягла бабусину хустину, дуже гріють ці українські візерунки.

О 9.00 дві піші колони з'єднуються. Чоловіки ще гучніше б'ють у литаври. Автомобілі безперервно сигналять 3 хв.

— Слава Україні! Героям слава! Слава нації! Смерть ворогам! — скандують уздовж усього мосту. Учасники тримають 30-метровий прапор. Ярослав Базалій, 43 роки, держиться за його край із боку правобережжя. Тупцює на місці.

— Я тут із 7.30. Спеціально приїхав з Америки, з міста Колумбія. Мій літак приземлився сьогодні зранку. Завтра ввечері повертаюся назад, — каже. За плечима має рюкзак. Натягує на лоб шерстяну шапку. Він родом із Харкова. У США виїхав після закінчення університету, 1992-го. За фахом фізик, викладає в університеті Південної Кароліни. Дізнався про святкування з інтернету. — Для мене ця дата важлива. Перший День Соборності незалежної України застав у Москві. У той час там була потужна організація "Український молодіжний клуб". Пам'ятаю, випили з товаришами по чарці в книгарні на Арбаті — так відмітили. У тому приміщенні зараз український центр. На батьківщині буваю щороку. Україна змінюється, — каже Ярослав.

— Їхав-їхав козак містом, під копитом камінь тріснув, да раз два... — співають чоловіки.

Обличчя киянина Вадима Васильчука, одного з організаторів акції, розмальоване фарбами. Ліва частина синя, права — жовта.

— Ми тут можемо об'єднати наші душі. Народ же соборний, — говорить Вадим.

У створенні живого ланцюга на мосту Патона взяли участь, за різними оцінками, від 500 до тисячі людей.

Близько 10.00 всі розходяться. Активісти готуються до концерту біля Києво-Могилянської академії на Контрактовій площі.

Побилися біля пам'ятника Шевченку

У Львові громадські організації "Відсіч" та "Українська молодь — Христові" на пероні головного залізничного вокзалу пригощали 900 пампухами пасажирів поїзда Харків — Львів, що о 13.29 прибув із Харкова. У Вінниці розгорнули 40-метровий прапор України. У Черкасах на Соборній площі близько 500 активістів "Свободи", "Батьківщини", УДАРу та молодіжних патріотичних організацій утворили живий ланцюг завдовжки понад 300 м. У місті Умань на Черкащині близько 30 машин взяли участь в автопробігу. В Одесі 70 чоловіків із проросійської організації "Молодіжна єдність" не давали підійти до пам'ятника Шевченку 100 "свободівцям". Міліціонери відтіснили їх шеренгою. Але декілька осіб із "Молодіжної єдності" прорвалися. Сталася невелика сутичка.

 

Зараз ви читаєте новину «Ярослав Базалій прилетів на День Соборності з Америки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути