пʼятниця, 05 квітня 2013 07:00

Янукович за рік заробив 20 мільйонів гривень

Президент Віктор Янукович оприлюднив декларацію за 2012 рік. Глава держави заробив 20 млн 388 тис. 314 грн. Це майже на 4 млн більше, ніж за попередній рік. Отримав 774 тис. зарплати. 4 млн — це відсотки за банківськими вкладами. На рахунках у нього 23,8 млн грн, закордонних заощаджень немає.

Донецька друкарня "Новий світ" виплатила президенту авторську винагороду 15,55 млн грн за написання книжок. Позаторік вона вже виплачувала Януковичу 16,4 млн грн за передачу авторських прав на створені у 2005-2010-х книжки "Рік в опозиції. У політиці не буває остаточних перемог і поразок", "…І рік при владі. Від кризи — до економічного зростання", "Здолати шлях", "Як Україні далі жити", а також на літературні твори, що у майбутньому будуть створені автором.

Президенту також належать земельна ділянка на 1,76 га в Київській області з  будинком на 619 "квадратів" та квартира в Києві на 239 кв. м. Прес-служба глави держави повідомила, що за рахунок власних коштів Янукович оплатив свою частину вартості перельоту до міста Салоніки під час відвідування гори Афон — це коштувало 66 тис. 542 грн.

Дружині Людмилі Янукович купив автомобіль "Тойота Сієна" за 370 тис. грн. У першої леді також є "Хонда Одіссей". Людмилі Олександрівні підвищили пенсію: торік вона отримала 19 тис. грн, а 2011-го майже 16 тис.

— Прес-секретар президента декларує зарплату 2 тисячі доларів. Це ціна хорошого менеджера, який реально щось робить. Отже президент має заробляти 10 тисяч доларів на місяць, щоб не дратувати людей своїми статками, — каже Олексій Шалайський, 44 роки, головний редактор сайта "Наші гроші". — Я говорю не конкретно про Віктора Федоровича, а про президента взагалі. Він придумав гонорарну систему, щоб показувати, що в нього є гроші, і він може їх витрачати. Але виглядає це кумедно. Те, що він оплатив свою частину вартості перельоту в Салоніки, схоже на анекдот. Коли жінка приходить додому, а там п'яний чоловік. Побив телевізор, дітей, з останніх сил підняв голову і каже: "Зате я хату підмів". Так можна задекларувати, що він комусь квітку подарував.

Уже дійшло до такого комізму, що люди перестали сміятися. Але від комічного до трагічного — один крок. Якщо це перейде в серйозну драматургію, то процес не буде такий керований, як багатьом здається і хотілося б.

Така декларація була б неможливою в європейській країні, бо там насамперед відреагували б на "Межигір'я", літаки й витрати з бюджету. Європейці реагують на перший крок, а ми на сьомий.

Людей більше обурює не сума зароблених грошей, а несправедливість. Якщо вийде Тарута чи Черновецький (Сергій Тарута — голова ради директорів компанії "Індустріальний союз Донбасу", за оцінкою журнала Форбс, належить до 500 найбагатших людей планети, його статки оцінюють у $2 млрд. Статок екс-мера Києва Леоніда Черновецького — $390 млн. — "ГПУ".) і скаже, от я заробив стільки мільйонів, це не викличе такого обурення й ненависті. А коли людина декларує чесність, прозорість, виваженість і доброту, а натомість бачиш усі ці статки і знаєш, звідки воно насправді береться, то це найбільше дратує. Одна річ, якщо гроші чесно зароблені й рівненько складені, інша — якщо це купа, що не дуже добре тхне.

— Людина готується до того, що колись вона не буде президентом, — вважає соціолог Ірина Бекешкіна, 61 рік. — У такий спосіб, як гонорари за книжки, легалізує гроші на рахунках. Зарплата президента має бути високою, бо потребує відповідної кваліфікації. Але треба розуміти, що ніяка зарплата президента не дасть йому 20 мільйонів. Людей дратує, коли їхні гроші крадуть. А людина, яка ніколи не займалась бізнесом, хизується статками. Виникає запитання: звідки? Так чи інакше, з державного бюджету — чи то хабарі, чи корупція. От їх і узаконюють таким екзотичним способом. Лев Толстой може позаздрити, він стільки не заробляв.

— Жодне видавництво в Україні не отримує 15,5 мільйона гривень прибутку, — каже письменник Андрій Курков, 51 рік. — Щоб отримати такий гонорар, письменник мусить продати щонайменше 3 мільйони книжок по 50 гривень. Із цього матиме стандартні 10 відсотків роялті. Але письменник Янукович не значиться у списках авторів бестселерів. Навіть його видань немає у продажу в українських книгарнях. Гонор дається за продані книжки. Хіба якесь американське видавництво, що заробляє мільярди, могло б замовити у президента Буша авансом мемуари. Але навіть тоді заплатили б не більше 500 тисяч доларів. Звісно, мені приємно, що Янукович дорожчий за Буша. Такий гонорар зараз отримує британка Е. Л. Джеймс — авторка еротичного роману "П'ятдесят відтінків сірого". У неї є 50 мільйонів проданих книжок.

Статок старшого сина президента Олександра Януковича оцінюють у 1,7 млрд грн, 2011-го — понад 1 млрд грн.

За рік середня зарплата в Україні зросла на 665 грн. У січні 2012 року становила 2 722 грн, у січні 2013-го — 3 377 грн.

Міський голова Харкова не має свого житла

Прес-секретар президента Дарія Чепак за минулий рік заробила 198 тис. 622 грн, згідно з декларацією. Її зарплата — 16,551 тис. грн на місяць. Має авто "Міні Купер" та квартиру 30,8 "квадрата".

Міністр освіти і науки Дмитро Табачник задекларував 2,7 млн грн доходів. Це втричі більше, ніж позаторік. Найбільше заробив від продажу нерухомого та рухомого майна — 1,7 млн. У банках зберігає 9,5 млн грн. Отримав матеріальну допомогу 6109 грн.

Народний депутат Ірина Луценко заробила 22,4 млн грн. За 20 млн грн продала компанію "Українські новітні телекомунікаційні системи". Має 7 соток землі, будинок у місті Дубно на Рівненщині, дві квартири в Києві, автомобіль "Мерседес GL550". Це перша її декларація як народного депутата.

Секретар Київради Галина Герега задекларувала 8,7 млн грн доходів. Із них зарплата — 121 тис. грн. Решта прибутків — дивіденди. Має дві земельні ділянки, квартиру на 252 "квадрати", дачу. Спільно з родиною володіє ще одним помешканням. Торік мала два авто  "Лексус" та "Ісузу Трупер", обидва продала.

Голова Київської міської адміністрації Олександр Попов заробив 217 тис. грн. Із них 204 тис. — це зарплата. Має дві квартири 71 і 43 "квадрати", автомобіль "Лексус ES", на рахунках зберігає 168 тис. грн.

Харківський мер Геннадій Кернес за 2012 рік заробив понад 16 млн грн. Зарплата становила 132 тис. грн, решта — дивіденди й відсотки. Володіє двома автомобілями — "Порше Каррера" і "Мерседес S550". Не має ні квартири, ні будинку, ні дачі. Члени його сім'ї теж — прочерки стоять у всіх графах. У декларації за 2011 рік харківський міський голова вказував дохід 6 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Янукович за рік заробив 20 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути