вівторок, 30 липня 2013 05:15

Янукович проявляє симпатії тільки до однієї церкви

Перше, що впадає в око у відзначанні 1025-річчя хрещення Русі, — проведення свята для влади та кліриків окремо, а для народу — окремо, — каже політолог 49-річний Володимир Цибулько. — Не може бути окремої молитви.

— Це показова зухвалість чиновництва, яке влаштовує свято для себе, — продовжує. — По-друге, офіційне святкування було в межах однієї російської конфесії — приниження для України.

Хіба символічне самоприниження Банкової перед Москвою є чимось новим для України?

— Ні. Але попередні президенти намагались бути рівновіддаленими від усіх конфесій. Янукович проявляє симпатії до однієї церкви, всі інші виглядають, як другий номер. Хоча УПЦ Московського патріархату є далеко не домінуючою церквою в Україні. Звісно, грошей у них найбільше, бо вони найближче до влади, але це нічого не означає.

Гості з Росії щось нове сказали?

— У Росії вже століттями традиційне ставлення до України та її церкви — зневажливе.  Тому Путін не міг нічого нового нам сказати. Всі повідомлення свідчать, що російський президент використовує церкву для внутрішньо вжитку. Якщо ця церква може підживлювати ілюзію про зовнішньополітичні прожекти — то чому б цим не скористатися. Тему інтеграції їм треба повторювати й у контексті Євразійського союзу, і в контексті "російського світу", і у всіх інших.

Чому міг не приїхати Олександр Лукашенко?

— Президент Білорусі продемонстрував своє ставлення не до віртуального "російського світу", а до реального Митного союзу. Відповідь на це питання — в російсько-білоруських відносинах.

Нащо вони тоді просувають цей "російський світ"?

— Бо не мають іншого виходу. Повним ходом іде ісламізація Росії, в першу чергу великих міст. Мусульманське неросійське населення РФ збільшується. У Кремлі прекрасно розуміють, що в них нема ресурсів для відновлення імперії. З концепцією "російського світу" вони заграють, бо готуються до великої турбулентності — створення суто російської національної держави на теренах багатонаціональної країни.

А Київ довго вдаватиме, що він теж вірить в існування "російського світу"?

— Доки це вдаватиме Москва. Банкова підігрує росіянам, бо не відчуває від цього реальних загроз. Загадка "російського світу" в тому, що його не існує. До того ж ніхто не хоче зайвий раз підставлятися й сваритися з Росією.

Зараз ви читаєте новину «Янукович проявляє симпатії тільки до однієї церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути