вівторок, 19 липня 2016 00:00

"60 відсоткам городян байдуже до перейменування"

— Патріоти Кіровограда почали обирати нову назву міста, щойно прийняли закон про декомунізацію. На науковій конференції торік запропонували Інгульськ, яка походить від місцевої річки. Проросійська частина городян просувала Єлисаветград. Так місто називалося з 1784-го по 1924 рік, — говорить 40-річний Олександр Ретушняк, викладач української літератури Державного педагогічного університеу імені Володимира Винниченка.

Розповідає про нову назву Кіровограда. Городянам пропонували назви Інгульськ, Златопіль, Ексампей, Єлисаветград, Кропивницький, Козацький та Благомир. 14 липня Верховна Рада перейменувала місто на Кропивницький, на честь засновника українського професійного театру, який жив тут у 1840–1910 роках. Законопроект підтримали 230 нардепів.

— Багато впливових людей міста не сприйняли ­Інгульськ, нардепи були проти. Міськрада організовувала мітинги, надсилала уряду листи-протести, — продовжує Олександр Михайлович. — Інгульськ був тактичним ходом. Усі кинулися на нього, як бики на червону ганчірку. Насправді цим варіантом пожертвували спеціально, щоб обрати Кропивницький. Проти нього ніхто не виступав.

Нова назва не дратує людей?

— Нейтральна, не дражлива. У певному сенсі — ландшафтна, бо є корінь — кропива. Марка Кропивницького знає весь світ. Він виступав із театром у Варшаві, Відні. Мав би задовольняти "єлисаветградців", бо представляв "золоту добу" міста другої половини ХІХ ст.

Наступного дня біля міської ради був мітинг незгодних.

— Мітингують у нас регулярно — прийшли, постояли, пішли. Протести організовують бізнесмени Євген Бахмач, Павло Штутман і московська церква. Але ці зібрання — сотня-дві людей. На довго їх не вистачить. До осені обурення вщухнуть.

Місцевим подобається нова назва?

— 60 відсоткам городян байдуже до перейменування. Це обивателі, приймуть все. Жили в Кіровограді, житимуть і в Кропивницькому. Інша річ — політики та проросійські сили. Вони збурюватимуть людей. На протестних настроях набиватимуть свій рейтинг перед виборами. Місцевий "опоблоківець" Сергій Ларін уже кричить, що незгодний.

Місто було назване на честь радянського діяча Сергія Кірова. Тепер — на честь засновника театру?

— В Україні є обласні центри, названі на честь людини. Львів — в ім'я Лева Даниловича Галицького, Київ — засновника Кия, Хмельницький — гетьмана Богдана, Івано-Франківськ — письменника Івана Франка. Назви нікого не обурюють. Кропивницький теж приживеться.

Зараз ви читаєте новину «"60 відсоткам городян байдуже до перейменування"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути