пʼятниця, 15 січня 2016 06:25

42 людини померли від грипу

25 людей померли від грипу в Україні в грудні й за першу декаду січня. У статистику не потрапили Донецька й Луганська області. Там, за неофіційними даними, вірус убив ще 31 людину. Найбільше смертей на Одещині — 15. В аптеках українці розкуповують противірусні препарати. Вакцинуватися вже пізно.

Водії, продавці, вчителі хворіють найпершими. Вони спілкуються з великою кількістю людей. Госпіталізували двох лікарів, які заразилися на викликах.

Смерті пов'язують із запізнілим зверненням до медиків — на п'ятий-шостий день. Доти лікувалися самотужки, намагалися перенести недугу на ногах.

— Раніше за добу отримували 10–15 викликів, тепер — близько 40, — розповідає лікар столичної "швидкої" Олексій Павленко, 43 роки. — Третина хворих потрапляють на лікарняне ліжко. Бо чекають до останнього, доки припече. Товариш скаржився на страшенний жар, ломоту в усьому тілі, кашляв, аж синів. Я порадив полежати в стаціонарі, прокапатися, а він на другий день зірвався й поїхав. Каже, в лікарні не витримує. Та й гроші заробляти треба.

Лабораторні дослідження підтвердили в померлих наявність усіх трьох штамів грипу. Але найбільше — типу А, так званого свинячого. Виявилися й змішані нетипові, що викликають нові несподівані симптоми. Слизова дихальних шляхів пересушена, ніби обпечена.

— Особливість цього грипу в тому, що дає ускладнення. Найчастіше — тяжкі пневмонії. Вони практично не піддаються лікуванню, бо провокують набряк легень, — говорить 50-річна Ольга Голубовська, головний позаштатний інфекціоніст Міністерства охорони здоров'я. — Цьогорічні штами грипу вражають здебільшого чоловіків працездатного віку. Бо ті ігнорують поради медиків. Покладаються на розтирання горілкою чи поїдання цибулі з часником. А варто бігти до лікарні. Хай краще за день-другий випишуть, аніж госпіталізують, коли вже буде пізно.

Застуда не дає смертельних ускладнень.

— Не варто плутати грип з ГРВІ, — продовжує Ольга Голубовська. — Застуда починається з невисокої температури, нежитю й болю в горлі. Для грипу ж характерний стрімкий початок, коли температура раптово стрибає до 39–40. З'являється сухий кашель і біль у грудях, бо вірус вражає трахею та опускається в легені. Людина відчуває слабкість, головний біль, ломоту. Проте розрізнити захворювання й визначити, коли потрібен противірусний препарат, а коли — антибіотик, може лише спеціаліст.

— Коли епідеміологічний поріг буде перевищено, тоді будь-яке ГРВІ розглядатимуть як потенційний грип. Та зараз про епідемію говорити рано, — каже 67-річна Любов Некрасова, головний державний санітарний лікар країни. На сьогодні епідемічний поріг не перевищено в жодній області.

31  600 людей захворіли на грип в Україні станом на 12 січня. За минулий тиждень у столиці недугу підхопили 13 475 осіб, зокрема — 8289 дітей.

Температуру до 38,5 збивати не варто

За найперших ознак недуги варто багато пити. Теплу воду з лимоном, чай з малиною, компот. Температуру до 38,5°С збивати не треба. До групи ризику належать люди із зайвою вагою, з хронічними недугами, хворі на цукровий діабет, вагітні. Таким медики радять не виходити з дому навіть заради візиту до лікаря.

— Терміново викликайте "швидку", якщо хворий почав задихатися, обличчя посиніло, — каже Ольга Голубовська. — Якщо температура більш ніж 39 градусів і її не вдається збити. Якщо людина непритомніє, стає сонлива або занадто збуджена, відчуває біль у грудях, харкає кров'ю. Якщо критично впав тиск. Усе це — ознаки ускладнень, що можуть призвести до смерті.

Для профілактики слід уникати людних місць. Щогодини мити руки з милом або протирати антисептиком. Кожні 2 години — відчиняти вікна на провітрювання. Кожні 3 — промивати ніс сольовим розчином. Хоча б двічі на день протирати поверхню робочого столу вологими серветками.

Зараз ви читаєте новину «42 людини померли від грипу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути