субота, 28 квітня 2012 07:30

40 кілометрів за ніч проходять нелегальні туристи в Чорнобилі

22-річний киянин Павло Немчицький із 2009 року нелегально відвідує зону відчуження.

— Весна — найкраща пора туди йти, — розповідає Павло. — Літом у спекотні дні в повітря підіймається багато пилу, а він радіоактивний. І комарів тоді багацько. Ніякі креми і спреї не допомагають, з'їдають живцем.

Павло — системний адміністратор, має вільний графік роботи. 21 березня з двома друзями — дизайнером 23-річним Маркіяном і 25-річним Кирилом, власником продуктового кіоску, на чотири дні поїхав у зону. Усі троє холостяки.

— З автостанції "Полісся" маршруткою доїхали до села Потоки. Краще бути там після заходу сонця, бо на трасі часто роблять об'їзд прикордонники. Ризикнули, не хотіли чекати темряви. Місцеві в колючому дроті зробили багато дірок, бо часто ходять у ліс по гриби і ягоди. Навіть стежки протоптали.

Перші 10 кілометрів долаємо сосновим лісом. Він не зарослий, іти легко. Найскладніше — перейти річку Уж. Уночі температура близько нуля. Роздягаємося, пакуємо речі у великі пакети для сміття. Ідемо вбрід босоніж і без одягу. Вода крижана, глибина по груди. На дні багато корчів, після цього ноги подерті, у синцях. Набираємо води у пластикові пляшки — вона рудувата, віддає болотом.

Під ранок прийшли в покинуте село Корогод. Більшість будинків там обвалилися. Знайшли цілий цегляний. Усередині порожньо, меблів немає, шибки вибиті. Спали на горищі на сіні й тирсі у спальниках. Уночі падав дощ, але дах не протікав.

Уранці пішли шукати місце, де тягне мобільний зв'язок. Із кущів вискочила перелякана козуля — за пару метрів від нас. А за нею — два вовки молоді. Нас не побачили.

Цілий день спали. Уночі взяли курс на Прип'ять. На підході є ділянка, що перетинає так званий західний радіаційний слід. Сюди подув вітер у перші години після аварії на Чорнобильській АЕС. Радіаційний фон тут може перевищувати норму в тисячу разів. Контрольно-пропускний пункт "Прип'ять" обходимо кущами. Нас почули місцеві собаки. Загавкали. Відсиджуємося в якомусь будинку кілька годин, доки все стихає.

У Прип'яті зайшли в школу. На підлозі розкидані книжки, плакати, зошити. Я знайшов на парті зошит із класною роботою за 26 квітня 1986 року. 4-класниця писала диктант про Леніна, як він любив дітей. Зошит пожовклий, але чорнило видно чітко. Бачив ще дитячі малюнки — пінгвіни, гірські пейзажі, аплікації.

Прип'ять уся в 9-поверхівках. Усередині дворів за 25 років нападала купа листя, яке перегнило. Дитячі майданчики позаростали деревами, кущами. Будинки порожні — батареї поспилювали, ванни викидали через вікна і здали на брухт. У деяких квартирах збереглися дивани, шафи — майже як нові. В одній такій ночували, на сьомому поверсі. Вікна виходили на центральну площу. Звідти бачили групи туристів, їх навесні возять багато. Іноземці в респіраторах і білих захисних костюмах. Платять за екскурсію 100 доларів. Єдине місце в зоні, де існує загроза життю — зруйнований четвертий блок. На решті територій фон у порівнянні з 1986-м знизився в тисячі разів.

У Прип'яті ми були два дні. Увечері пішли назад. Зустріли лісника. Сховалися, щоб не здав міліції. За ніч пройшли 40 кілометрів без зупинок. На світанку вже були в селі Потоки. Встигли на автобус до Києва.

Міліція штрафує на 410 гривень

Павло Немчицький бере із собою у Чорнобильську зону наплічник, спальний мішок, килимок, запас їжі.

— Завдяки газовому пальнику запарював мівіну, робив чай. Раніше брав дозиметр. Після Фукусіми почалася паніка, і ціни на прилади зросли в кілька разів, то я продав свій за 2,5 тисячі гривень. А купив його колись за 700.

Компанію для походу нескладно знайти в інтернеті. Посилений інтерес у молоді до Чорнобильської зони пов'язаний із популярною комп'ютерною грою "Сталкер". Думають, що там водяться мутанти.

Було таке, що на півдорозі нелегальні туристи не витримували і здавалися міліції. Із них стягували штраф 410 гривень.

 

Зараз ви читаєте новину «40 кілометрів за ніч проходять нелегальні туристи в Чорнобилі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути