середа, 20 січня 2010 07:48

20 вантажівок снігу витратили на скульптури

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Львів’яни стоять у вівторок на площі Галицькій біля снігової скульптури, що зображує Хрещення
Львів’яни стоять у вівторок на площі Галицькій біля снігової скульптури, що зображує Хрещення

Уранці 19 січня на вулицях Львова нелюдно. Маршрутки курсують напівпорожні. Натовпи зібралися навколо храмів. Біля церкви Андрія на пл. Галицькій місцеві стоять із пляшечками, бідончиками. Чекають, доки священики вийдуть надвір святити воду в криниці біля храму. Напередодні свята тут установили снігову скульптуру "Водохрестя" 4 м заввишки.

— Прийшов на службу Божу ще о сьомій ранку. До десятої воду освятили. Зараз наберемо, нап"ємося і підемо на святковий сніданок, — розповідає 40-річний Ігор Гоцій. Пригортає до себе доньку Марту, 8 років. — Що, намерзлася? На Йордань зажди морози. — Обоє ідуть фотографуватися біля скульптури.

Вона зображує хрещення Христа. Іван Хреститель ллє з долонь воду на голову Ісуса.

— Її авторами є двоє скульпторів — поляк Кшиштоф Юрків і українець Тарас Бенях. Іще чотири снігові скульптури інших авторів на різну тематику ми поставили по місту: біля каплиці Боїмів, Порохової та Глинянської веж. На Валовій біля Музею ідей стоїть шопка "Різдво Христове", — розповідає скульптор Орест Дзиндра, 37 років. Узимку торік він переміг на фестивалі снігових скульптур у канадському місті Квебек. Тоді спільно з киянином Сергієм Кляпетурою та Петром Романюком із Кам"янця-Подільського виготовили композицію "Вертеп" заввишки 6 м. Цьогоріч вирішив показати снігові витвори львів"янам.

На скульптури пішло 20 вантажівок снігу. Його збирали на злітній смузі львівського аеродрому й на плацу Академії сухопутних військ ім. Сагайдачного.

— Курсантам ми дали цікаве завдання — пресувати сніг. Тобто вони, як малі діти, котили великі кулі. Їх ми віддали скульпторам. Статуї стоятимуть, доки не потепліє і не розтане сніг, — додає Орест.

У Львові Йордань, або Водохреще, не менше свято, ніж Різдво. Дев"ять наступних днів львів"яни старатимуться не прати, не мити брудних речей, бо вважають, що в ці дні вода — свята.

Зараз ви читаєте новину «20 вантажівок снігу витратили на скульптури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути