четвер, 14 квітня 2011 05:15

Архів УПА продають за півмільйона

Архів УПА продають за півмільйона

"Продается архив штаба УПА (Украинской повстанческой армии)" — таке оголошення з'явилося минулої неділі в інтернет-магазині emarket.ua.

"Около 3500 аркушей, в числе которых шесть приказов командующего Романа Шухевича, отчеты о деятельности, протоколы и списки", — йдеться в описі товару. Поряд — фото стосу документів заввишки з півметра. Продавці просять за архів 500 тис. грн.

Торік власники документів телефонували до Центру досліджень визвольного руху у Львові.

— Хотіли продати нам ці папери за 250 тисяч, — розповідає виконувач обов'язків директора центру Василь Стефанів, 27 років. — Звичайно, таких грошей ми заплатити не могли. Запропонували дозволити нам зняти копії. Ті відмовили. Контактів не залишали. Насправді така ціна за документи УПА значно завищена. Їхня максимальна вартість 5–6 тисяч гривень. У колекціонерів мають попит мистецькі речі — підпільні гроші, нагороди УПА або дереворити художника, члена Організації українських націоналістів Ніла Хасевича. За зведення з бойових дій і накази ніхто не дасть півмільйона.

Василь Стефанів говорить, що кожного року "чорні" археологи знаходять чотири-п'ять комплектів документів УПА.

— Це переважно звіти чи пропагандистські матеріали кінця 1940-х початку 1950-х. Їх ховали в лісах неподалік від повстанських криївок. Запаювали в металеві бідони й закопували на 2–3 метри. "Упівці" сподівалися, що зі здобуттям Україною незалежності зможуть передати ці документи в архів. Торік біля Золочева селяни знайшли такий бідон і безкоштовно передали нам. Тепер цей так званий золочівський архів перебуває на реставрації. Ще одні "чорні" археологи відкопали бідон біля Стрия. Просили за документи 120 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Архів УПА продають за півмільйона». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути