понеділок, 30 червня 2014 22:37

У пошуках слідів Бога: український "стоунхендж" охороняють болота і полчища комарів
17

Фото: Денис Тимошенко

В Україні досі існують створені Природою унікальні місцини, походження яких викликає у дослідників більше запитань, ніж відповідей. До одного з таких місць належить загадкове Камінне село. 

Його ще називають український "стоунхендж". Камінне село — це геологічний заказник місцевого значення, який розташований у 250 км на північний захід від Києва, біля села Рудня-Замисловицька Житомирської області.

Дорога від столиці до заказника пролягає через райцентр Олевськ. Чимала її ділянка відповідає європейським стандартам. А от від Олевська до Рудні-Замисловицької відстань долається повільно, оскільки дорога грунтова й подекуди має чималі ями, заповнені водою, які краще оминати.

До Камінного села варто їхати у червні-липні, коли у лісі повно ягід — чорниці, суниці, зустрічаються також гриби.

Місцевий край — суворий. Про це свідчать численні болота, часті дощі й полчища комарів. Тому потрібно заздалегідь запастись дощовиками і спреєм від комах.

Села, які трапляються по дорозі до заказника, часто складаються лише з однієї вулиці. Хати в них дерев'яні, місцеве населення спостерігає за новоприбульцями насторожено. Часто можна побачити спитих селян.

Камінне село — це скупчення величезних валунів посеред поліського пралісу. Каміння настільки старе, що обросло мохом, папороттю і ягодами. Має округлу форму й нагадує старі українські хатки. Тут можна зустріти навіть "церкву" та "кошару". "Будівлі" ці розташовуються в ряд — як на сільській вулиці.

Як потрапив до лісової місцини цей витвір Природи, точно не скаже вже ніхто. Але місцева легенда оповідає, що колись на цьому місці було справжнє поселення древлян. Якось до нього завітав дід-мандрівник й попросив в одного господаря попити води. Той відмахнувся від подорожнього. Дід вийшов за межі села, озирнувся, й усі хати вмить перетворились на каміння. Місцеві кажуть, що тим старим чоловіком виявився сам Господь-Бог.

Діти із Рудні-Замисловицької Наталка і Сашко охоче показують височезний валун, на якому закарбувались "сліди Бога".

"А ця тріщина — це слід від удару диявольського хвоста, - говорить Сашко, вказуючи на рівний пролом, який розділив багатотонну глибу навпіл. - Тут Бог із дияволом бились, і Бог переміг".

Про Камінне село написано науково-фантастичний роман "Земля Дерев". Його автор Микола Кузьменко пише про цілющу енергетику цього дивовижного краю.

Зараз ви читаєте новину «У пошуках слідів Бога: український "стоунхендж" охороняють болота і полчища комарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути