четвер, 07 травня 2015 14:43

У дендропарку Кіровограда зацвіли близько 2 мільйонів тюльпанів
25

Фото: Валерий Лебідь

Сьомий рік дендропарк Кіровограду радує відвідувачів цвітінням голландських тюльпанів. Майже 2 мільйони цибулин різних кольорів висаджені на клумбах у вигляді фігурних площин. За сезон дендропарк відвідують близько мільйона відвідувачів із усієї України.

״Цього року перші тюльпани зацвіли 20 квітня, деякі сорти тільки в травні будуть розпускатися. Цьому сприяє погода. Адже тюльпани добре себе почувають при температурі не вище 18 градусів. Кожного тижня в п'ятницю і на вихідні приїжджають фотографуватися наречені. Нам приємно, що туристи до нас їдуть з усіх куточків країни. На першотравневі свята було близько 200 тисяч відвідувачів. По номерах машин можна було скласти географічну карту. Були навіть із Донецької і луганської областей. Цього року приїжджали групи іноземців. Вхід на територію дендропарку в нас безкоштовний. Хоч це багатьох дивує. Але ми хочемо, щоб тюльпановою красою мали змогу милуватися всі бажаючі. Дуже приємно спостерігати, як тільки люди переступають "поріг" нашого парку, впродовж усього часу перебування з облич не зникає усмішка״, - розповіла Gazeta.ua Лариса Онул, голова наглядової ради Корпорації "XXI століття", до складу якого входить Кіровоградський дендропарк

Перша колекція в парку була висаджена 7 років тому, коли вперше було закуплено в Голландії 50 тисяч цибулин. Зараз уже в дендропарку налічується 100 сортів різних кольорів і відтінків тюльпанів.

״Щороку асортимент поновлюємо новинками. Ми селекцією не займаємося, а беремо акцент на те, щоб зібрати найкращі сорти і поєднати їх на території парку узорами. Створюємо різнокольорові поляни. Зараз ми чекаємо на наступну колекцію, щоб восени висадити їх на наступний рік. Щороку перед висадкою робимо нові ескізи, розмальовки, потім вираховуємо скільки треба цибулин і якого сорту висадити на певну клумбу. Дизайнери готують проект, по якому квітникарі висаджують у землю. Впродовж трьох тижнів цим займається всього 10 квітникарів. Людей відбирали ретельно, щоб любили цю справу, правильно викладали узори і так само мали легку руку״, - зазначила Лариса Анатоліївна.

Такого розмаїття кольорів в одному місці немає більше ніде в Україні - білі, оранжеві, фіолетові, чорні, зелені, червоні, фіолетові з білим, жовті з червоним, червоні з білим. Є тюльпани, які називаються ״папугами״, схожі на великі маки, є такі як наші піонії.

״Ми вже досягли того, що в людей підвищується культура відпочинку. Ніхто не рве тюльпани, не витоптує. Дуже обережно фотографуються, хвилюються, якщо не дай Боже хтось випадково зламав тюльпан. Бо відразу хтось із відвідувачів може зробити зауваження. Ми хочемо нашу паркову зону розвивати й надалі. Будемо рівнятися на європейські.

Наприклад, японці дуже серйозно ставляться до природи й екології. В них мало землі і вони доглядають за кожним квадратним метром. Вони боготворять свої парки із сакурами. Бо можуть в них розвантажуватися психологічно й емоційно, отримуючи від відпочинку дуже сильну позитивну енергетику. Ми над цим не задумуємося, а японці вже давним-давно все це прорахували. Тому і ми таким чином хочемо залучати наших людей до культури і позитивних емоцій״, - сказала Лариса Онул.

Окрім тюльпанів, в парку є клумби із крокусами, нарцисами, гіацинтами, бузком, магнолією, сакурою, деревом піона і японські вишні. Один із секторів зеленої зони засіяний насінням польових волошок, маками і ромашками.

Найбільшу кількість туристів в парку очікують в найближчі святкові дні.

Зараз ви читаєте новину «У дендропарку Кіровограда зацвіли близько 2 мільйонів тюльпанів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути