пʼятниця, 27 листопада 2015 14:43

Прохідний двір на Акрополі та порожні вулички Анафіотики – історичні райони Афін
8

Фото: Ольга БОГАЧЕВСЬКА
вуличка старого кварталу Анафіотика веде до афінського Акрополю

16,5 млн туристів щороку відвідують Грецію. Це більше за кількість місцевого населення. Тому Афінський акрополь нагадує прохідний двір за будь-якої, погоди та пори року. 2007-го його визнали провідною пам'яткою Європейської культурної спадщини. Вхід сюди коштує 12 євро. Кілька днів на рік та кожної неділі з листопада - квітень відвідати його можна безкоштовно.

Найцікавіший тут храм Парфенон, присвячений богині Афіні. За понад двотисячну історію він зазнавав великих змін в архітектурі. З язичницького перетворювався на християнський, а за часів Османської імперії посеред нього звели мечеть. У XVII столітті Парфенон розгромили гарматами під час війни венеціанців із турками. Багато його уламків розійшлися світом. Їх виставляють у Луврі та Британському музеї, з яким грецький уряд досі бореться за повернення експонатів на батьківщину.

Якщо спуститися з пагорба Акрополіс північним схилом, можна потрапити у крихітний район Анафіотика. Його звели у ХІХ столітті селяни з острова Анафі в архіпелазі Кіклади. Він досі повторює традиційну для тієї місцевості та часу архітектуру, тому дуже вирізняється від стилю споруд інших частин міста.

На кількох його вузьких білих вуличках, де навіть не проїхати велосипедом, тиснуться один біля одного будиночки із синіми чи бордовими дверима. Вулички заставлені вазонами, амфорами з квітами. Проходячи між будинками, натикаєшся на господарів або їхніх розніжених котів на підвіконнях. І ті й інші звикли, що часом тут губляться поодинокі туристи. Перші вітаються та про всяк випадок показують, як краще вийти на Акрополь, а другі байдуже перевертаються на другий бік.

Анафіотика переходить у ще один історичний квартал столиці Плаку. Його лабіринти теж тісні, але строкатіші.Тут збереглося старе планування вулиць, а багато будинків стоять на античних руїнах XVII- XVIIІ століття. У більшості з них розмістилися таверни та кафе з терасами. Обабіч вулиць - столики. Саме тут у затишку, де майже не чути столичного гамору, й час тече повільніше, можна перепочити й пообідати

Варто скуштувати національну страву сувлакі - шашлик із курятини чи свинини, який смажать на грилю разом із болгарським перцем та цибулею. На тарілці до нього додають картоплю-фрі, овочі, місцевий хліб піту та соус тцацикі з йогурту, часнику та огірка. Порції доволі великі, тому страви може вистачити на двох. Коштують сувлакі 6,5 - 10 євро. А грецький салат тут вважають стравою бідних селян з островів і називають "хоріатікі", що означає "сільський".

Після можна зайти до якогось храму чи каплички.
Їх у православній Греції - майже на кожній вулиці. Або ж поїхати на один із міських пляжів і зустріти там захід сонця.

Ольга БОГАЧЕВСЬКА

Зараз ви читаєте новину «Прохідний двір на Акрополі та порожні вулички Анафіотики – історичні райони Афін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути