середа, 19 жовтня 2011 16:34

Польські даїшники хабарів не беруть

Польські даїшники хабарів не беруть

"У Польщі, як їдеш машиною, правила руху краще не порушувати. Штраф в середньому 300 євро, а домовитись із їхнім даїшником просто не вдасться. Не тому що вони погано розуміють українську, а ти "не бардзо мувіш по польску".

У них там такий закон, що як візьме хабаря, то звільнять з роботи, не зарахують попередній стаж і позбавлять всіх пільг. Не то, що більше не візьмуть на роботу в поліцію чи на державну службу, взагалі на будь-яку роботу буде важко влаштуватись", - розказує кореспонденту Gazeta.ua вінничанин Олександр Стельмах.

Чоловік з'їздив у відрядження на власному авто "КІА" до Польщу 15 разів. Жодного разу його не зупинив польський працівник ДАІ.

"Там так культурно їздять, що коли туди попадаєш, то автоматично перестаєш порушувати правила. Хоча там важко не так проїхати, бо дуже класна розмітка і її багато. Мій партнер по бізнесу приїздив у Вінницю, то дивувався, як ми їздимо. Йому здалось, що у нас розмітки нема взагалі, хоча у Вінниці вона одна з найкращих".

Щоб не заблудитись у Польщі, Олександр користується GPS. Каже, що на Заході електронні карти працюють краще, ніж в Україні. Вказані навіть польові дороги. По паперовій карті добре орієнтуватись, коли їдеш по автобану. Якщо помиляєтеся, то допомагають номери.

"Поляки бачать, що в мене українські номери, і якщо я десь завтикаю і мені треба вклинитись ,чи не зовсім вчасно перестроїтись, то без проблем уступають й ніхто не кричить і не сигналить".

На польських дорогах в населених пунктах не можна їхати швидше 50 км, а у нас дозволено 60. Можна й до 80, бо допускається певний відсоток від встановленої швидкості. У Польщі це 6%. Тобто 53 км.

"Насправді їдуть більше, але сумашедших скоростєй там нема. Водії й пішоходи більш культурніші, рух організованіший".

Перед кордоном Олександр набирає повні баки бензину й не бере з собою їжі.

"Нема смислу скуплятись й волокти сумки, бо харчі в Польші дешевші і лучші. Тільки сало буває беру, якщо на тиждень їду, А заправитись дешевше у нас. А-95 в Україні на хороших 5 гривень дешевше ніж в Польщі. Поляки, які живуть під кордоном навіть їздять на українську сторону заправлятись. Правда в каністрі бензину не провезеш. Заборонено. Контробанда. То просто лию в баки під самі вінця".

Автомобіль "КІА" має проходити техогляд після кожних 15 тисяч пробігу. Якщо Олександр наїздив 14 чи 13 і потрібно їхати до Польщі, то проходить техогляд наперед.

"Проблема не в можливй поломці у Польщі. Запчастини там навіть дешевші й на крайняк порозумітись з їхнім майстром можна, але де там будеш шукати те СТО?. Тому краще в себе вдома, у свого майстра все провірити. Я навіть ключів з собою не вожу. Тільки колесо запасне, аптечку, вогнегасник й аварійний знак".

Зараз ви читаєте новину «Польські даїшники хабарів не беруть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути