четвер, 11 липня 2013 17:21

Підгорецький замок називають польським Версалем
30

Костел Воздвиження та св. Йосипа

Підгорецький замок (або палац у Підгірцях) розташований у селі Підгірці Бродівського району Львівської області. Брат з нареченою вирішили влаштувати там весільну фотосесію після розпису у РАЦСі. Давно хотіла там побувати, тому поїхала разом з молодятами.

Машиною під'їжджаємо до храму Воздвиження та св. Йосипа. Це римо-католицький костел 18 століття із зеленим куполом та колонами. На подвір'ї ростуть дерева і трава по коліна. Вхідна брама зачинена на замок, від неї до сходів веде доріжка викладена плитами.

Двері у костел зачинені. Через вікна можна побачити залишки розпису стін. На алеї, яку тримають колони, стоять скульптури 18 ст. У більшості пошкоджені обличчя і бракує рук. Ще кілька статуй розташовані на подвір'ї костелу на постаментах.

Через дорогу знаходиться палацовий комплекс. Тут є кілька магазинчиків із сувенірами і кафешки зі столиками. Крім молодят сюди приїхали туристи з Польщі і Києва.

До замку веде доріжка з обох боків оточена деревами. Перед замковою брамою викошена трава. Колись замок з усіх боків оточував "італійський" парк з фонтанами, клумбами та мармуровими скульптурами. До наших днів нічого цього не збереглося.

Замок перебуває на реставрації. Для огляду доступні лише навколишні території та фасад. Вхідний квиток коштує 10 гривень.

"Підгорецький замок - один із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Його називали польським Версалем - розповідають працівники музею. - Його збудували у 1635—1640 роках французький інженер Гійом де Боплан та архітектор з Венеції Андреа дель Аква за вказівкою коронного гетьмана Станіслава Конєцпольського. У замку гостювали європейські монархи — польські королі Владислав IV і Ян ІІІ Собеський, австрійський цісар Франц-Йосиф та німецький кайзер Вільгельм.

Кімнати мали назви Китайська, Золота, Лицарська, Зелена, Дзеркальна та Мозаїчна і були прикрашені портретами власників замку, копіями з Рафаеля, Рубенса, Тіціана, Караваджо. Тут знімали Лувр для фільму "Д'Артаньян і три мушкетери".

Після Другої світової війни замок перетворили на лікарню для хворих на туберкульоз. Велика пожежа 1956-го року знищила більшу частину внутрішнього оздоблення. Тепер там голі стіни."

Фотографи, які часто влаштовують молодятам фотосесії біля замку, розповідають, що бачили привид молодої жінки у білому. За легендами один із власників палацу закатував свою дружину через ревнощі і замурував її тіло у стіну.

2008-го Підгорецький замок потрапив до переліку 100 пам'яток світу, які потребують негайної реставрації.

Зараз ви читаєте новину «Підгорецький замок називають польським Версалем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути