четвер, 01 березня 2012 17:02

На Карловому мосту у Празі загадують три бажання
10

У Празі всіх туристів традиційно водять на Карловий міст, це візитівка Чехії. Він вважається одним із найгарніших мостів Європи.

За легендою король Карл IV (1316— 1378) перед його будівництвом звернувся до астрологів. Вони вирахували, у який рік, день та о котрій годині потрібно закласти міст, аби він стояв вічно. Два попередні мости, які жителі будували для  з'єднання лівого і правого берега річки Влтава, були змиті повенями. Карл дочекався визначеного часу і поставив перший камінь у 1357 році. До сьогодні міст не потребує капітального ремонту, його лише зрідка реставрують.

Уздовж мосту з обох боків встановлені 30 скульптур. Кажуть, що серед них є три фігури, які виконують бажання. Перше загадують біля статуї Яна Непомуцького. На п'єдесталі є бронзова фігурка, до якої потрібно торкнутися. Туристи натерли її до блиску, тому знайти потрібне місце не складно.

Приблизно посередині мосту є місце, з якого святого Яна Непомуцького скинули в річку. На парапеті мосту є бронзова фігурка святого і п'ять зірок навколо його голови. Потрібно пальці правої руки покласти на п'ять зірочок, а ліву руку — на ноги святого. Правою ногою необхідно наступити на золотий гвіздок на бруківці, його видно за характерним блиском. В такій позі загадуйте бажання. Воно обов'язково збудеться.

Третє бажання загадують біля воріт при вході до Карлового мосту. У чотирьох кутках навколо вирізьблених на воротах статуй є чотири зображення зимородка. Кажуть, що той, хто знайде п'ятого, золотого, може загадати бажання і воно обов'язково збудеться. Хитрість у тому, що золотий зімородок найбільш помітний, відрізняється кольором і зображений найнижче, над самим входом. Але туристи обдивляються кожен камінь, не помічаючи очевидного.

Ще одне бажання можна загадати біля статуї голого хлопчика. Вона стоїть у дворі музею іграшок, неподалік від Карлового мосту. Кажуть, статуя допомагає завагітніти. Жінки натерли "чарівне місце" до блиску.

 

Від темного чеського пива ростуть груди

В Чехії жінки полюбляють темне пиво. Вірять, що від нього ростуть груди.

"Їздила в Прагу до друга, - говорить киянка 20-річна Софія. - Щовечора він пригощав мене пивом, та ще протягом дня пила в різних кафе склянку до обіду. Через три дні груди почали боліти і округлилися. Згадала, що чорногорські дівчата вірять у те, що темне пиво робить бюст більшим".

В чеських кафе бокал пива коштує 20-50 крон (10-25 грн), це дешевше, ніж чашка чаю чи склянка мінеральної води. Кожен заклад варить своє пиво. Зазвичай жінки замовляють темне, воно має солодкуватий насичений смак. Світле пиво п'ють чоловіки, воно гірке.

"Вразило, що в кожному кафе офіціанти одразу пропонують обрати пиво, а вже тоді подають меню, - каже Софія. - Це у них національний продукт. В кафе пиво п'ють і молодь, і літні бабусі".

 

Зараз ви читаєте новину «На Карловому мосту у Празі загадують три бажання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути