понеділок, 21 липня 2014 11:03

Листівки, статуетки, друкарська машинка: у Кракові показують особисті речі Віслави Шимборської
19

В Національному музеї Кракова до 31 грудня цього року показують "Комод Шимборської" - виставку особистих речей знаменитої польської поетеси і лауреатки Нобелевської премії з літератури Віслави Шимборської.

Найрізноманітніші дивні речі відкривалися погляду по різних місцях у квартирі Шимборської, варто було зайти до неї у гості. Музична шкатулка у вигляді волохатого поросятка, мініатюрний комод — подарунок від Чеслава Мілоша. Великий світильник у формі субмарини, який Віславі подарували Марія та Анджей Щеклики (Анджей — відомий лікар і вчений). Птах, який пропонує сигарету, багато листівок із зображеннями мавп, котів і атлетів. Сільниці і перечниці, схожі на Шиллера і Гете - дарунок від Єви Ліпської, польської поетеси.

"Це в основному різні речі, які мені дарували. Ніколи не отримую ніяких "якісних" презентів, бо тільки той, хто не знає мене, може подарувати щось елегантне", - казала Шимборська.

Окрема експозиція включає листівки і колажі, які Шимборська збирала протягом багатьох років. Є на виставці речі, який видатна авторка торкалась набагато частіше, аніж статуетки руки-посібника для хіроманта. У просторі, стилізованому під робочу кімнату поетеси - диван, столик з її вітальні, телефон і друкарська машинка. Тут вона сиділа, сюди ставила чашку кави, сюди підсувала стілець поближче і починала друкувати. Є полиця книг з її приватної колекції. Судячи з бібліотеки, інших нобелівських лауретатів вона теж читала. З фотографій, розвішених на стінці, помітно: Віслава любила фотографуватися на фоні назв населених пунктів. Особливо тих, що мали смішні й оригінальні назви, наприклад, "Neandertal".

"Захоплюють творчістю Шимборської вже багато років. А от на цю експозицію натрапила чисто випадково. Завдяки тому, що виставка інтерактивна, я ніби побувала вдома у письменниці", - каже Оксана Новіцька, туристка з Києва.

Письменниці не стало 1 лютого 2012 року. Світовий феномен Шимборської полягає в її виразити якомога більше важливих сутностей, які пронизують духовне життя сучасного світу, у мінімальній кількості поетичних текстів, до того ж невеликих за розміром і простих за змістом, зрозумілих кожному. За своє творче життя вона опублікувала у книжках понад 220 віршів.

Зараз ви читаєте новину «Листівки, статуетки, друкарська машинка: у Кракові показують особисті речі Віслави Шимборської». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 2164
Голосування Де ви плануєте провести новорічні свята?
  • У Карпатах
  • На гірськолижному курорті у Європі
  • Поїду в теплі краї
  • Удома
  • Я працюватиму на Новий рік
  • Інша відповідь (у коментарях)
Переглянути